Fluorescerende kat nieuw wapen in de strijd tegen AIDS

Een gewone en een fluorescerende kat. Foto: Nature.com

Wetenschappers hebben nu katten gekloond die kunnen helpen om AIDS te bestrijden, bij katten en mensen. Om dat te bereiken moesten ze de katten fluorescerend groen maken.

Katten hebben hun eigen versie van HIV/AIDS, genaamd FIV. Katten die ziek worden hebben vergelijkbare symptomen als mensen. Wetenschappers hebben nu een manier bedacht om katten immuun voor FIV te maken. Zij kloonden katten met een special apengen. Dit gen beschermt resusapen tegen de apenversie van HIV, en het lijkt erop dat dit gen ook voor katten werkt: testen toonden aan dat witte bloedcellen van de gekloonde katten resistent waren tegen FIV.

Het klonen van de katten gebeurde op een bijzondere manier. Een speciaal virus zorgde ervoor dat het apengen in een katte-eicel terecht kwam. Ook werd er een gen van een fluoriscerende kwal meegegeven. Dit zorgt ervoor dat de gekloonde katten groen oplichten bij speciaal licht. Zo kunnen wetenschappers makkelijk checken of de katten het apengen ook in zich hebben.

De gekloonde katten kunnen hun kwallen en apengenen doorgeven op de natuurlijk manier. Een van de katten, genaamd TgCat1, heeft al 8 kittens voortgebracht die ook de speciale genen heeft.

Of de kloonkatten zelf gelukkig zijn met hun groene genen is onduidelijk: ze zullen gebruikt worden als proefdieren om te testen of ze immuun zijn tegen FIV. Ze spelen echter wel een heldenrol in de strijd tegen AIDS. Volgens Dr. Robin Lovell-Badge een Britse wetenschapper die commentaar op het onderzoek geeft in The Guardian, zijn katten “een van de weinige diersoorten die gewoon vatbaar zijn voor zulke virussen. En inderdaad lijden zij ook onder een pandemie, met symptomen die net zo verschrikkelijk zijn voor katten als voor mensen. Begrijpen hoe je weerstand kunt verkrijgen is van even groot belang voor de gezondheid van katten en mensen”.

Bron: New Scientist, Sciencemag, Medicalxpress, Reuters, The Guardian

Lees ook

De eco-mobiel is nog niet gevonden

Apen blijken gadget-freaks

De stand van het klimaatdebat

Over de schrijver

4 reacties op “Fluorescerende kat nieuw wapen in de strijd tegen AIDS”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020