Food Waste Supermarket opent haar deuren

In Leeds kan je tegenwoordig een hele bijzondere supermarkt vinden: de Food Waste Supermarket. Hier kan je allerlei producten kopen die normaal de afvalbak in verdwijnen. Niet omdat ze niet meer goed zijn, maar bijvoorbeeld puur omdat de vervaldatum is verstreken. De initiatiefnemers van The Real Junk Food Project vonden dat zo zonde dat ze besloten een supermarkt te openen waar al dit “geredde voedsel” voor een zacht prijsje te vinden is. Zou jij er boodschappen doen?
The Real Junk Food Project
Ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel in de wereld – maar liefst 1,3 miljard ton – wordt verspild of weggegooid. Daarnaast zijn er 795.000 mensen op aarde die niet genoeg voedsel hebben om gezond te kunnen leven. Dat is ongeveer één op de negen mensen op de wereld. De initiatiefnemers van The Real Junk Food Project geloven dat dat heel anders kan. Daarom hebben zij een wereldwijd netwerk opgericht van Pay As You Feel Cafés. In deze cafés gebruiken ze voedsel dat anders de prullenbak in verdwijnt om de meest lekkere maaltijden op tafel te zetten. Zo kunnen bezoekers niet alleen komen genieten van een gezonde maaltijd, maar worden ze zich er ook bewust van hoe we met voedsel om (kunnen) gaan.
Food Waste Supermarket
Sinds deze maand heeft The Real Junk Food Project een eigen supermarkt geopend waar je voedsel kunt kopen dat anders de afvalbak in verdwijnt. Klanten kunnen hier voor hun boodschappen betalen met donaties. Daarbij kunnen zij geven wat ze kunnen missen. Daarnaast zijn ze ook welkom om hun tijd te doneren in plaats van geld. Zo kunnen ze bijvoorbeeld helpen in de winkel of ander vrijwilligerswerk doen.
De Food Waste Supermarket heeft allerlei deals gesloten met supermarkten. Daarnaast werken ze ook samen met lokale volkstuinen, cafés, voedselbanken en cateraars. Zo zijn er naast levensmiddelen ook allerlei luxe producten zoals gebak, druiven, olijven en chocola.
Natuurlijk is veel van het eten over datum, maar volgens de initiatiefnemers is het nog prima te eten. Ze onderscheppen voedsel dat voorbij de vervaldatum is en oordelen zelf of ze denken dat het geschikt is voor consumptie.

Afbeelding: GEEF Café
Afbeelding: GEEF Café


Lokale helden
Gelukkig zijn er ook mensen in Nederland bezig met soortgelijke gave initiatieven. We delen graag een paar voorbeelden met je:
GEEF Café is een restaurant volgens het “pay as you can” principe. Je kunt hier van gezonde en lekkere maaltijden genieten en zelf bepalen wat je daar voor betaalt. Het maakt bij hen niet uit als je wat minder te besteden hebt: je betaalt gewoon wat jij kunt missen. In het restaurant koken ze zoveel mogelijk met lokale en biologische seizoensproducten. Verder bereiden ze hun maaltijden graag met ‘waste’ groenten en fruit.
Hotspot Hutspot benut leegstand in in verschillende Rotterdamse wijken door er kookactiviteiten te organiseren voor tieners en vrijwilligers. Hier leren ze alles over gezond eten, hoe het groeit, wat je er mee kunt en over de schijf van vijf. Samen met een kok zetten ze de meest heerlijke maaltijden op tafel. Voor slechts 8 euro kunnen buurtbewoners komen genieten van deze verse driegangenmaaltijd. Deze maaltijden stellen ze samen met allerlei restjes en voedsel uit de buurt.
De Tweede Jeugd opent a.s. maandag (24 oktober) in Amsterdam. Zij halen vijf ochtenden per week het onverkochte brood op bij verschillende bakkers. Doordeweeks kan je vanaf 11 uur bij De Tweede Jeugd terecht om het verse brood van gisteren, lekkere tosti’s en andere smakelijke hapjes te kopen. Hun missie is om te laten zien dat je hele lekkere dingen kunt maken van oud spul, zodat mensen het niet langer weg gooien.
Bron: The Real Junk Food Project en de Telegraph.

Over de schrijver

11 reacties op “Food Waste Supermarket opent haar deuren”

 1. Pri,a initiatief! Ik zou er in elk geval wel eens een kijkje willen nemen. Waar zit die supermarkt, ik kan nergens een adres of openingstijden achterhalen.

 2. Een superinitiatief! Door het idiote systeem van het vermelden van T(enminste)H(oudbaar)T(tot) datum op producten moet er producten worden afgeprijsd die nog zoveel langer dan die datum houdbaar zijn. En mensen begrijpen het vaak ook niet: als ze die datum zien denken ze dat het niet meer verkocht mag worden, ook niet met korting, een hardnekkig misverstand (ik sta in een wereldwinkel en daar lopen we ook tegenaan).
  We zijn vergeten onze neus en ogen te gebruiken bij beoordeling of iets nog te eten of te drinken is. Ik hoor uit diverse kanalen dat dat rigide systeem aangepast zou moeten worden om zo verspilling tegen te gaan, het zou fijn zijn als dat gebeurde.
  Want hoe mooi ook dat initiatief, er komen mensen dingen kopen die de mogelijkheid tot kiezen hebben en zo’n winkel kunnen bereiken, wat fijn is uiteraard om de ‘waste’ kwijt te raken in ruil voor geld of tijd. Maar degenen die het echt nodig hebben schamen zich vaak om ervoor uit te komen of kunnen niet op zo’n locatie komen met OV of fiets.

 3. Een geweldig initiatief ! Ik kom er recht voor uit; ik leef in armoede .In het ” rijke bruisende Maastricht “, en nog velen vélen met mij, die zich ervoor schamen. Door mijn chronische ziekte en vele medische kosten, met een minimum bijstandsuitkering is het zo gekomen. 150 per maand te besteden in de supermarkt. En dat was ‘t. Laat maar komen die Food Waste Supermarket !!! In Maastricht !

  1. p.s. ik schaam me er dus niet voor. Het is vaak een samenloop van omstandigheden dat iemand opeens in armoede leeft. Ziekte(in mijn gval), enz. In ieder geval leer je leven wel waarderen, en leef je nog veel bewuster , en je wordt vindingrijk, en je gaat de “rijkdom” waarin je leeft waarderen, huur betalen , ja dat kan, paar boodschappen per week, ja dat kan(wel even op de aanbiedingen letten)en verder is er niks te besteden. Het is alleen rot als er iets kapot gaat. Maar er zijn kringloop-en weggeefwinkels genoeg. En dit soort prachtige ideeën ,food waste supermarket ! Zoiets ontstaat dan , en ik hoop in de toekomst nog véél meer prachtinitiatieven, want er is armoede , overal. En dan denk ik aan mensen in krottenwijken, mensen die op straat leven,mensen die verhongeren. Iemand had eens berekend dat als AL het geld op aarde gelijkmatig verdeeld zou worden onder alle mensen, (iedere sterveling op aarde dus )dat iedereen(!!!) redelijk ruim zou kunnen leven !Onvoorstelbaar. Helaas, er zijn mensen die creperen van de honger, en er zijn mensen die van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen met hun overvloed.

 4. Een mooie nieuwsbrief!
  Maar wanneer 1:9 mensen niet genoeg te eten hebben om gezond te eten, en u noemt dat dat 795.000 zijn, dan zou dat betekenen dat er 7.950.000 op de wereld zijn.
  Waarschijnlijk is er ergens een komma verschoven.
  Hartelijke groet,
  Joop Zuidema

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020