Foodiebag: eten is om op te eten

Foodiebag - Verdraaidgoed
Foodiebag – Verdraaidgoed
Op 1 juli jongstleden is de ASN Wereldprijs van start gegaan. Tot 15 augustus kan iedereen die een duurzaam project heeft, kan zich hiervoor inschrijven. ASN zoekt projecten die ondernemend, innovatief en creatief zijn. Deelnemers maken kans op € 10.000,- en begeleiding om hun project te professionaliseren en succesvol te maken. Ontwerpbureau Verdraaidgoed heeft zich ingeschreven met ‘de Foodiebag’. hetkanWel sprak met Lisanne, eigenaar van Verdraaidgoed en bedenker van dit product.
Rode draad
Lisanne Addink-Dölle is in 2011 gestart met Verdraaid Goed. “Het tegengaan van verspilling is voor ons de rode draad. Wij zetten restmaterialen om in leuke, gave en vooral duurzame producten. We willen ook verspilling van menskracht voorkomen, door zoveel mogelijk gebruik te maken van sociale werkplaatsen, herintreders en dergelijke. Daarnaast proberen we met onze producten de voedselverspilling tegen te gaan.”
Voedselverspilling
Een goed voorbeeld van een verdraaid goed product van dit ontwerpbureau is de Foodiebag. In de Nederlandse horeca wordt jaarlijks 51 miljoen ton voedsel weggegooid. Dankzij de Foodiebag wordt deze voedselverspilling op een simpele en effectieve manier teruggedrongen. “70% van de Nederlandse restaurantbezoekers geneert zich om eten mee te vragen, terwijl ze dit wel graag zouden willen. In Amerika krijg je het mee naar huis, maar in Nederland is het toch een beetje gek om dat te vragen. Zo ontstond het idee vooor de Foodiebag. Want eten is om op te eten, niet om weg te gooien.”
Het bijzondere is het lepelclipje dat Verdraaidgoed ontwikkeld heeft. Het is een gebogen theelepel die op tafel ligt met een kaartje waarop staat dat als men eten mee wil nemen, het restaurant er voor open staat. Je klemt het clipje aan het bord en de ober weet genoeg. In de keuken wordt het voedsel verpakt in de Foodiebag, zodat het op een charmante manier meegenomen kan worden. “Het effect is dat men denkt: waarom niet? Ik doe het gewoon. Zo is op een simpele manier de gene overwonnen en is de discussie op gang gebracht,” aldus Lisanne. “Daarnaast is het clipje thuis herbruikbaar, als bijvoorbeeld sluitclip voor een chipszak. Zo denk je elke keer even terug aan dat leuke restaurant.”
Meer bekendheid
Met de ASN Bank Wereldprijs hoopt Lisanne meer bekendheid te kunnen genereren voor de Foodiebag. “We hebben nu een mooi model van de Foodiebag die we grootschalig kunnen laten maken voor een mooie prijs. We proberen met behulp van verschillende partners zoveel mogelijk restaurateurs en cateraars in te lichten. Zo werken we bijvoorbeeld samen met de Friese Milieufederatie en Natuur & Milieu. Maar ons bedrijf bestaat maar uit 2 man, we hebben dus geen budget om dit groots uit te rollen. Wij moeten het echt hebben van de free publicity en bewondering voor dit idee. We hopen dat via de ASN Bank Wereldprijs, ook als we niet winnen, de Foodiebag toch bekend wordt bij het grote publiek.”
Aanmoedigen
Als restauranthouder of als cateraar kun je een proefpakket van de Foodiebag bestellen, om uit te proberen hoe jouw gasten erop reageren. Lisanne: “We merken dat steeds meer mensen uit de horeca positieve feedback geven. Het is geen grote uitgave, terwijl je de gast een extra goed gevoel geeft. Daar wordt over gesproken en dus extra positieve publiciteit voor het restaurant.”
Maar ook als particulier kun je de Foodiebag bekend maken: “Op onze website kun je een restaurant aanmoedigen om gebruik te maken van de Foodiebag. Je hoeft alleen maar de gegevens van het restaurant achter te laten en wij doen de rest.”
Lees ook
Win 10.000 euro en veel gratis aandacht met de ASN Bank Wereldprijs
Oprichter Fairphone: De ASN Bank Wereldprijs was voor ons een belangrijk zetje in de rug
Hamburg krijgt eerste gebouw dat draait op algen

1 reactie op “Foodiebag: eten is om op te eten”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020