Voedselwaakhond foodwatch voert actie tegen het Puur & Eerlijk-logo van Albert Heijn (AH). De consumentenorganisatie vindt de producten die onder dit merk verkocht worden misleidend. Volgens AH is dat niet waar. Desondanks leidde de actie die foodwatch gisteren startte op sociale media al tot ruim 4000 emails aan Albert Heijn en honderden reacties op de AH-facebookpagina.
Heeft foodwatch een punt? En welke Puur & Eerlijk producten kun je nog wel met een gerust hart uit het schap pakken? Wij belden met Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch.
Albert Heijn claimt dat het met Puur & Eerlijk ‘vijf categorieën (biologisch, fair trade, duurzame vis, scharrel en ecologisch) heeft ondergebracht onder één herkenbaar merk. De duurzaamheid van iedere categorie wordt gegarandeerd door een onafhankelijk keurmerk of kenmerk, zoals EKO/EU-blaadje of Fairtrade Max Havelaar. Deze onafhankelijke keurmerkinstanties garanderen dat AH Puur & Eerlijk zich houdt aan de door hun gestelde eisen van extra zorg voor mens, dier, natuur of milieu.
Dat klinkt overtuigend. Wat is jullie punt precies?
Meike Rijksen: “Volgens de eigen criteria van Puur & Eerlijk moet er minimaal één ingrediënt van een product verantwoord te zijn. De rest kan net zo goed bestaan – en bestaat ook werkelijk – uit smaakversterkers, niet biologische producten, onnodig toegevoegde suikers, veel zout, discutabele E-nummers en dieronvriendelijk vlees. Bij samengestelde producten zoals de zalmschotel in bladerdeeg heeft bijvoorbeeld alleen de zalm een keurmerk, de rest van het product niet. Dat betekent dat ongeveer 20% van het product puur en eerlijk is. Dat vinden wij misleidend.”
Hoe wordt er gereageerd op jullie actie?
Meike Rijksen: “Consumenten balen er ook van. Gisteren zijn we met onze actie begonnen en vandaag hebben al duizenden mensen een email naar Albert Heijn gestuurd dat ze het Puur & Eerlijk-logo alleen op producten willen die écht verantwoord zijn: goed voor mens, dier, natuur én milieu. Dan wijst Albert Heijn zijn klanten echt de weg naar eerlijk en duurzaam voedsel.”
Albert Heijn scoort bij de duurzame brandwatcher Rankabrand een B-score. Ze zijn daarmee een koplopende supermarkt op het gebied van duurzaamheid. Waarom richten jullie je pijlen juist op Albert Heijn?
Meike Rijksen: “Achter de schermen zijn we sinds begin januari met Albert Heijn bezig over dit onderwerp, maar we krijgen niet meer dan een standaard reactie. Dat bewijst dat ze uit zichzelf niks veranderen. Daarom zijn wij deze actie begonnen. Wij willen het liefst ook dat het gebruik van de termen ‘puur’ en ‘eerlijk’ wettelijk wordt vastgelegd.”
Welke Puur & Eerlijk producten kun je als bewuste consument wel met een gerust hart uit het schap pakken?
Meike Rijksen: “Biologische groenten en fruit, daar zitten geen toevoegingen in. En enkelvoudige producten zoals rijst en melk. Verder zou ik als consument altijd de lijst met ingrediënten checken op toevoegingen, suiker- en zoutgehalte, E-nummers, en dergelijke. Als je echt goed leest, kom je al verder. Maar goed: het idee van Puur & Eerlijk is natuurlijk dat je als consument snel weet waar je aan toe bent. Daarom roepen wij Albert Heijn op om het logo alleen te plaatsen op producten die écht verantwoord zijn. We hopen dat veel mensen de e-mailactie steunen.”
Al duizenden mensen steunen foodwatch actie puur & eerlijk
- Geplaatst door Frissewind
- 15 augustus 2013
- Denken
Over de schrijver

Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur