Foodwatch start burgerinitiatief tegen kindermarketing

Foodwatch Voorkant
Foto: Foodwatch
De onafhankelijke consumentenorganisatie Foodwatch start vandaag een burgerinitiatief voor wetgeving tegen kindermarketing. Zelfregulering door de industrie, wat nu de praktijk is, werkt niet volgens Foodwatch. De voedingsindustrie houdt er een zelfde soort praktijken op na als voorheen de tabaksindustrie. “Ouders staan tamelijk alleen tegenover miljardenbudgetten en de praktijken die voedselfabrikanten lenen van de vroegere tabakslobby: misleiden, verleiden en schuld afschuiven. Ouders hebben hulp nodig.” stelt Bart van Opzeeland van foodwatch. “De voedselindustrie zal nooit uit zichzelf stoppen met foute kindermarketing.”
Foodwatch onderzocht de afgelopen maanden 600 kinderproducten. 89% van deze producten scoorden rood op vet, suiker of zoutgehalte. Ook legde foodwatch de ontluisterende praktijken van de industrie bloot in een onderzoeksrapport.
Lees ook
Hollandse kaas zorgt voor ontbossing; deze kaasjes zijn wél duurzaam
5 manieren om je kinderen van groente te laten houden
Zo krijg je kinderen aan de groente
Volgens foodwatch is in Nederland de junkfoodmarketing, ondanks de regels die de voedselindustrie zelf mocht opstellen, tussen 2005 en 2011 met maar liefst 38 procent gestegen. Kinderen zijn voor bedrijven als Unilever, Dr. Oetker en Uniekaas big business. Ironisch genoeg wordt er het meest verdiend op ongezonde producten, dus geen wonder dat de supermarkten er vol mee liggen. Uit het rapport van foodwatch: “De hoogste winstmarges verdienen voedselfabrikanten met bewerkte producten. Goedkope grondstoffen veranderen dankzij vet, suiker, zout en kunstmatige toevoegingen in een lekker kinderproduct dat nauwelijks meer voedingswaarde heeft. Verrijkt’ met – vaak kunstmatige – toegevoegde vitamines en mineralen, verkopen fabrikanten ze toch als ‘gezond’. Dit zijn precies de producten die de voedselindustrie massaal aanbiedt en waarmee ze de smaken en eetgewoonten van kinderen vaak levenslang bepalen.”
Waarom richten marketeers zich vooral op kinderen? Nogmaals het rapport: “Wie als kind de smaak van Nutella of van een BigMac lekker vindt, houdt die smaakvoorkeur waarschijnlijk ook als jongere en volwassene. Ouders
zijn vaak bereid de favoriete producten van hun kroost te kopen…. Kortom, kinderen zijn een markt die een onderneming nauwelijks nog links kan laten liggen, als het winst wil maken en zijn toekomst zeker wil stellen.”
De industrie gebruikt sluipwegen om kinderen te bereiken. Zo was de veel te zoute kindersnack Tsjies sponsor van The Voice Kids, en bereikte Dr. Oetker kinderen met haar suikerwaren door middel van online spelletjes die korting geven op speelgoed.
Foodwatch wil een verbod op alle kindermarketing voor ongezonde producten, ook online. Wat gezond en ongezond is moet vastgesteld worden door een onafhankelijke organisatie. Ook mogen bedrijven die ongezonde producten verkopen geen educatieve activiteiten sponsoren, omdat deze vaak benut als sluikreclame.
Vandaag stond de teller voor het burgerinitiatief op 680 handtekeningen. In totaal zijn er 40.000 nodig. Hier kun je jouw handtekening zetten voor het burgerinitiatief
Lees hier het hele rapport

Over de schrijver

1 gedachte over “Foodwatch start burgerinitiatief tegen kindermarketing”

  1. Pak eerst die ouders aan. Zelf gezien hoe men een 7-jarig meisje van 30 kg vol stopte met snoep. Het kind kwam hier regelmatig over de vloer en maakte in mijn keuken de lekkerste en gezonde dingen klaar.
    Pak ook de domroep aan die TOTAAL GEEN voorlichting geeft over gezond koken.

Reacties zijn gesloten.