Stefano Boeri gaat een Forest City bouwen in China

Als wij aan China denken komt er al vrij snel een plaatje naar boven van overbevolkte steden met grauwe smog. De Italiaanse architect Stefano Boeri ziet gelukkig iets anders. Hij ziet de mogelijkheid om steden te creëren waar allerlei planten, bomen en struiken kunnen bloeien en mensen weer gezonde lucht kunnen inademen. Daarom presenteerde hij onlangs een ambitieus plan om de eerste Forest City in China te gaan bouwen.
Natuurlijk zien we het allerliefst dat China de kern van het probleem aanpakt: vervuiling. Toch delen we dit nieuws met je. Wij zouden het namelijk enorm gaaf vinden als alle steden er in de toekomst zo groen uit zouden zien als op de afbeelding hier boven. Natuurlijk delen we ook graag verhalen en tips met je voor als jij zelf aan de slag wilt om jouw leefomgeving groener te maken.
Bosco Verticale
Architect Stefano Boeri werd wereldberoemd dankzij zijn groene wolkenkrabbers in Milaan: Bosco Verticale. Dit ‘verticale bos’ werd gebouwd in 2014. In deze twee torens van 111 meter hoog wonen niet alleen een heleboel mensen maar staan ook nog eens 730 bomen, 5.000 struiken en meer dan 12.000 planten. Bewoners wonen dus eigenlijk in een soort bos maar dan middenin een enorme wereldstad. Daar hangt overigens wel een onvoorstelbaar hoog prijskaartje aan: zo’n 12.700 euro per vierkante meter. Ter vergelijking: in Amsterdam betaal je daar 2800 euro voor.

Forest City - Stefano Boeri Architetti
Forest City – Stefano Boeri Architetti


Forest City
Op dit moment werkt Stefano Boeri aan twee groene woontorens in de Chinese stad Nanjing. Hij ziet deze groene torens als een soort orgaantransplantatie voor de stad. Door er ruimte te maken voor veel groen moet de stad een stuk gezonder worden. Daarnaast heeft hij plannen voor een veel groter project: Forest City Shijiazhuang. Boeri droomt er namelijk van om juist in China, het land dat helaas bekend staat om de enorme vervuiling, nieuwe groene steden te bouwen en bestaande steden te vergroenen. Daarom werkt hij aan een prototype voor kleine, compacte en groene steden.
De eerste Forest City zal worden samengesteld met grote en middelgrote gebouwen. Deze gebouwen zullen worden omgeven door allerlei bomen, struiken en bloeiende planten en dragen de naam Vertical Forests. Elk verticaal bos in de Forest City is het equivalent van 20.000 vierkante meter aan bosgebied, beschrijft de architect in zijn plan. De eerste Forest City zal uiteindelijk 225 hectare groot zijn en onderdak bieden aan 100.000 inwoners. De stad zal bestaan uit 5 districten waarin elk ongeveer 20.000 mensen kunnen wonen. Elk district krijgt een eigen samenstelling van woningen, kantoren, bedrijven, winkelcentra, parken en tuinen. In het centrale park is er ruimte voor publieke faciliteiten zoals een ziekenhuis, scholen en culturele instellingen.
Forest City - Stefano Boeri Architetti
Forest City – Stefano Boeri Architetti

Een middel tegen vervuiling
De eerste Chinese Forest City moet een duurzame stad worden met een laag energieverbruik. Alle groene planten en bomen op de balkons en daken zullen er voor zorgen dat er een groot verschil is tussen de temperatuur binnen en buiten. Vooral in de zomer moet al dat groen veel verkoeling brengen. Daarnaast zal al deze begroeiing gaan fungeren als een filter om zuurstof te produceren, CO2 te absorberen en mensen te beschermen tegen de hoge vervuiling in Chinese steden. Door meer groene steden te bouwen en meer groen te integreren in bestaande steden moet de enorme luchtvervuiling in China worden teruggebracht.
Wij zijn heel benieuwd hoe dit precies gaat werken en of al deze planten eigenlijk wel kunnen groeien in zo’n vervuilde omgeving. Daarnaast hopen we natuurlijk dat China ook andere maatregelen gaat treffen om luchtvervuiling terug te dringen en steden duurzamer te maken.
Bouwen aan jouw eigen ‘Forest City’
Wij worden erg blij van het idee van groene wolkenkrabbers en Forest Cities maar schrikken wel een beetje het prijskaartje van deze ontwerpen. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om zelf aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door je tuin of balkon te transformeren tot een groene oase of door met je buren een tiny forest of daktuin te beginnen. Zo helpt het platform Rooftop Revolution bijvoorbeeld mensen om daken in de stad te vergroenen en geven ze tips hoe je dat precies voor elkaar krijgt.
Wil jij meer weten over Forest Cities? Klik dan hier voor de site van Stefano Boeri. Alle afbeeldingen zijn eigendom van Stefano Boeri Architetti.

Over de schrijver