Franse bank scheldt schulden van de armsten kwijt

1024Px Crédit Municipal De Paris 55 Rue Des Francs Bourgeois Paris 4
Foto: Wikimedia Commons

De Franse bank Crédit Municipal de Paris scheldt de schulden kwijt van 3500 mensen met leningen bij de bank. Het gaat om kleine bedragen tot €150. Voor velen is de onverwachte gift meer dan welkom. De bank viert met de kwijtscheldingen haar 375 jarige bestaan.
De bank is gesticht in 1637 door een Franse dokter en journalist die woekerrentes wilde tegengaan en de allerarmsten toegang wilde geven tot goedkope leningen. In ruil voor een onderpand — sieraden, mooie voorwerpen, of zelfs een matras — konden mensen een kleine lening krijgen. Een microkrediet avant la lettre, dus. Het was zo’n succes dat er ook in andere steden van Frankrijk vergelijkbare banken werden opgericht.
In de 20ste eeuw leek de bank een reliek uit een voorbijgaande tijd, maar sinds de financiële crisis komen er weer meer mensen terecht bij de bank. Afgelopen december was het aantal mensen dat geld leende gegroeid met 29% t.o.v. vorig jaar.
Ook rijke mensen die in geldproblemen kwamen, konden er terecht. Zo verpandde de Franse prins François d’Orléans ooit zijn horloge om een gokschuld te kunnen betalen. Toen hem gevraagd werd waar zijn mooie horloge was gebleven, loog hij: “Ik heb het bij mijn tante laten liggen.” Zeggen dat je hulp krijgt van “mijn tante” is in Frankrijk tegenwoordig een discrete manier om te zeggen dat je bij de armenbank bent geweest.
“We krijgen meer en meer jonge mensen, studenten en ook gepensioneerden,” zegt Florence Marambat, een woordvoerder van de bank. “Voorheen kregen mensen hun bezit terug na 11 tot 13 maanden, nu ligt het dichter bij 24 maanden. Maar negen van de tien mensen krijgen het nog steeds terug.”
In Nederland bestaan vergelijkbare banken, zoals de Stadsbank van Lening in Amsterdam, die al in 1614 werd opgericht. Andere namen zijn stadsbank of gemeentelijke kredietbank.
Bron: Good.is
Lees ook
Makkelijk besparen: 10 tips
Slimme bespaartips houden je ook in 2012 financieel gezond
Lenen van de crowd vormt alternatief voor banken

Over de schrijver