Franse dierentuin wil elektriciteit halen uit pandapoep

George Lu, Flickr.com
George Lu, Flickr.com

De Franse dierentuin Beauval Zoo verwelkomde vorig jaar twee panda’s. Deze panda’s werden – tegen betaling van ongeveer een miljoen dollar per jaar – uitgeleend door China. Die kosten gaan de panda’s echter zelf weer terugverdienen; de dierentuin werkt namelijk aan een installatie die van pandapoep elektriciteit kan maken en zo de energierekening van de dierentuin aanzienlijk zal doen dalen.

Grote leveranciers

De installatie, die ongeveer 3 miljoen dollar gaat kosten, moet komende lente klaar staan en zal elektriciteit opwekken door biogas uit dierenpoep en ander organisch afval te verbranden. De panda’s leveren daarin een indrukwekkende bijdrage: zij produceren bijna 35 kilo poep per dag. Naar verwachting zullen de dieren bij elkaar ervoor zorgen dat de energiekosten van de volledige dierentuin met maar liefst 40 procent dalen. De elektriciteit die de dierentuin zelf niet gebruikt, kan bovendien verkocht worden aan een plaatselijke energieleverancier, om zo nog meer geld te verdienen.

Goed alternatief

Volgens Delphine Delord, woordvoerder van de dierentuin, past dit initiatief perfect binnen het beleid voor duurzame ontwikkeling dat binnen de dierentuin wordt toegepast. Het systeem is echter ook wereldwijd inzetbaar; het wordt ook in Amerika, Europa en zelfs in ontwikkelingslanden gebruikt om op een duurzame manier energie op te wekken uit organisch afval of uitwerpselen van mensen en dieren.

Bron: Treehugger.com

Lees ook:

Wordt de Duitse Energiewende “extreem gesubsidieerd”?

Amerikanen maken waterstof uit planten

ZO bespaar je tot 50% op je stroomrekening

2 gedachten over “Franse dierentuin wil elektriciteit halen uit pandapoep”

  1. HKW heeft de zaak weer (onbewust) op slot gedaan bij het thema "Energiewende". Reageren onmogelijk. Zo hou je feiten buiten de deur.

Reacties zijn gesloten.