Freedom Cove: dit stel woont op een zelf gebouwd drijvend eiland

Freedom Cove is de wonderschone thuishaven van het Canadese koppel Wayne Adams en Catherine King. Zij bouwden hun eigen drijvende eiland in Brits-Colombia. Het eiland bestaat uit 12 onderling verbonden platforms die o.a. een huis, kas, dansvloer en een vuurtoren ondersteunen. Ze leven van hun eigen groenten en fruit, visserij en de kunstwerken die ze verkopen. We vroegen Catherine hoe het is om te wonen op deze bizar mooie plek.

Wat is jullie achtergrond?
We zijn allebei kunstenaar. Wayne is beeldhouwer, daarnaast heeft hij een achtergrond in de bouw en wetenschappen. Ik heb een achtergrond in dans, acteren en genezen. Verder ben ik bezig met beeldhouwen, schilderen, schrijven, zingen, instrumenten bespelen, dansen, tuinieren, kaarsen maken en nog veel meer. Wayne is heel inventief en veel bezig met beeldhouwen, zingen en het maken van houten speelgoed.

Jullie wonen op een bijzondere plek. Wil je daar iets meer over vertellen?

We wonen in een drijvend huis in Freedom Cove. Het ligt ongeveer 10 mijl ten noorden van Tolfino en je kunt het alleen met een boot bereiken. Het huis dat we hier hebben gebouwd is eigenlijk één groot installatie kunstwerk. Het is altijd aan het groeien, veranderen en evolueren.
Ik kweek er mijn eigen groenten, daarnaast hebben we vruchten, bessen, kruiden, eetbare bloemen en decoratieve planten. Wayne woonde een deel van zijn jeugd in Australië, waar hij de prieelvogel leerde kennen. Deze felgekleurde zangvogel staat bekend om de prachtige baltsplaatsen die de mannetjes bouwen om vrouwtjes mee te lokken. Ze bouwen kleine prieeltjes met verzamelingen van takjes, besjes en bloemetjes. Wij hebben de binnenplek van ons huis het prieel genoemd.
Je komt binnen vanaf de dansvloer door een aantal walvisribben. In het prieel zijn allemaal planten, schelpen, walvisbotten en andere mooie schatten te vinden. Ze vertegenwoordigen de bijzondere verzameling die een prieelvogel in zijn prieel zou stoppen om zijn maatje te houden.
Verder hebben we verschillende gebouwen, waaronder ons huis, de houtschuur, de dansvloer, een vuurtoren met echt licht, een wasruimte en een douche, vier groene huizen, een galerie en een kaarsenfabriek. Verder hebben we nog twee drijvende boothuizen en ook een plek waar we vuil op slaan: een compostbak, potten en containers.
Afbeelding: Freedom Cove
Kan je iets vertellen over het ontstaan van deze magische plek?
We zijn 24 jaar geleden begonnen met het bouwen van ons eiland. We begonnen met ons huis. Het hout voor het huis kwam van een grote storm. We verzamelden al het hout dat overal in de buurt lag en brachten het naar de persoon waarvan we dachten dat het hout was. Hij vertelde ons dat we het mochten houden. Vervolgens hebben we een dansvloer aan het huis gebouwd en terwijl mijn tuin groeide, groeide ons huis ook.
Alle materialen zijn gerecycled en de systemen die we gebruiken zijn oude viskwekerij-systemen die we hebben veranderd om de tuin mooier te maken. In de loop van de jaren hebben we gebouwen toegevoegd en dingen neergehaald doordat er rot in zat of het door een storm werd vernietigd. Daardoor is de plek altijd aan het transformeren. Dit jaar hebben we de hele dansvloer moeten herbouwen door stormschade. We hebben een ander gebouw neergehaald om het materiaal te gebruiken voor de dansvloer.

Hoe hebben jullie deze plek gevonden en betalen jullie eigenlijk huur of belasting?

We verkenden ooit het Clayoquot Sound gebied en toen vonden we Freedom Cove. We betalen belasting aan de gemeente en aan de provincie om hier te mogen wonen. Het gebied werd lang gebruikt voor de viskwekerij en door andere mensen die er woonden. Ondertussen zijn er geen drijvende huizen meer toegestaan in dit gebied. Wij zijn de enigen, verderop wonen wel mensen maar die hebben geen tuinen of uitbouwen.
Wat is je favoriete plek in Freedom Cove?
Mijn lievelingsplek is onze boomgaard-zithoek. We hebben daar boomstronken waar je op kunt zitten. Het is zo magisch en rustig om daar te zijn. We drinken er ook altijd een kruidenthee aan het eind van de dag.
Afbeelding: Freedom Cove
Wat voor tips zou je aan mensen geven die hun droomhuis willen bouwen?
Ik zou mensen willen vertellen dat ze flexibel moeten zijn en open moeten staan om dingen te leren door ze gewoon te doen. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om mee te evolueren met je project. Dingen worden niet altijd zoals je ze zou willen, maar als je mee gaat met de flow worden ze altijd beter dan je ooit had kunnen bedenken!
Wat voor toekomstdromen heb je voor Freedom Cove?
Mijn droom zou zijn om hier te kunnen blijven leven tot we oud zijn. Dat we mogen blijven genieten van de natuur en de rust in de kreek, van elkaar, en dat we anderen mogen inspireren om hun dromen te volgen.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Freedom Cove

Over de schrijver

1 gedachte over “Freedom Cove: dit stel woont op een zelf gebouwd drijvend eiland”

  1. Pingback: 5x bijzonder wonen op het water - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.