15m2 of Freedom – winactie

Afbeelding: 15M2 Of Freedom - Angeniet Berkers
Angeniet Berkers maakte een prachtig fotoboek: 15m2 of freedom. Het boek is een zoektocht naar de definitie van vrijheid en de paradox die daarbij hoort. Veel van de bewoners in deze rijdende woningen zien het leven in een huis als verstikkend en claustrofobisch. Maar is het leven in een rondrijdend huis van 15 vierkante meter dan echte vrijheid? We vroegen Angeniet naar haar bijzondere boek en vertellen je onderaan dit artikel hoe je het kunt winnen.
Wat is jouw achtergrond?
Ik studeerde Sociaal Pedagogische Hulpverlening en werkte een tijd met getraumatiseerde mensen en verslaafde jongeren. Nu werk ik als sociotherapeut in de kinder- en jongerenpsychiatrie. Het aankomende jaar ga ik afstuderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten waar ik Documentaire Fotografie in deeltijd studeer. Daarnaast ben ik gek op reizen en ontdek ik de wereld zoveel als ik maar kan.
Je hebt een bijzonder fotoboek gemaakt, wil je daar iets meer over vertellen?
Tijdens mijn derde studiejaar reisde ik voor een project naar verschillende gekraakte terreinen in Nederland en Duitsland. Ik logeerde er meestal twee of drie nachten en raakte gefascineerd door de zelfverbouwde bussen, trucks en woonwagens waar je eindeloos in rond kon kijken. De boel is er zo heerlijk de boel. Ik vond het heel relaxed dat alles niet zo netjes en volgens de regeltjes hoeft. De mensen waren ook zo hartelijk en gastvrij.
In het boek staan trouwens geen foto’s van de bewoners. Dat heb ik bewust zo gedaan omdat er volgens mij al genoeg beelden waren van krakers en andere vrijbuiters. Het ging mij om de manier waarop ze hun leven vorm geven. Ik wilde niet dat de kijkers een beeld gingen vormen van de persoon op de foto, maar dat ze zich echt zouden afvragen of zij ook zo zouden kunnen leven.
Wat trok je zo aan in de mensen en hun woonplekken die je bezocht?
Een van mijn beste vriendinnen besloot om haar baan en huis op te zeggen, een vrachtwagenrijbewijs te halen en om vervolgens in haar zelf omgebouwde truck te gaan wonen. Ze reist nu het grootste deel van het jaar door Europa en Marokko en werkt in de lente en herfst in Nederland. Ik vond het stoer van haar dat ze die stap durfde te wagen en de zekerheid van een huis en vaste baan los kon laten. Daarnaast vind ik de voertuigen super gaaf. Veel van mijn vrienden hebben omgebouwde campers waar heel veel werk in heeft gezeten. Ook was het denk ik een soort persoonlijke zoektocht waarin ik me afvroeg of ik zelf zo zou kunnen leven.
Afbeelding: 15M2 Of Freedom - Angeniet Berkers
In de beschrijving van het boek heb je het over de zoektocht naar vrijheid en de constante paradox. Wil je dat toelichten, en hoe denk je er zelf over?
De vrijheid heeft zo zijn voor- en nadelen die elkaar kunnen tegenspreken. Zo hadden de meeste mensen die ik fotografeerde binnen weinig ruimte, maar meestal wel een terrein om hun woning heen waar volop geleefd kon worden. Als Rotterdamse stadsbewoner kom ik een stuk minder buiten dan deze mensen. Buiten zijn is voor mij persoonlijk synoniem aan vrij zijn. Ik voel me soms best opgesloten in een huis met boven, links en rechts buren die ik soms nog kan horen ook.
Het allergrootste nadeel van wonen op een gekraakt terrein is het risico op ontruiming. Zelf kon ik niet goed tegen die onzekerheid en heb ervoor gekozen om te gaan huren. Ik ben toch wel erg gehecht aan mijn centrale verwarming en warme douche! Ik kies er nu dus voor om klein en goedkoop te huren en op die manier wat tijd en vrijheid over te houden.
Heb je nog een mooie anekdote voor ons van één van de mensen die je tijdens je project ontmoet hebt?
In het boek zitten 10 kaartjes met quotes van mensen die ik interviewde en wiens ‘huis’ ik fotografeerde. Zo vertelde iemand dat hij meer respect heeft gekregen voor de winter. Dat vond ik een hele mooie. Je leeft veel dichter bij de natuur en met de seizoenen mee en dat ervoer ik als pittig. ’s Ochtends wakker worden als de houtkachel uit is, is soms best koud maar het gaf ook heel veel rust omdat je tempo echt vertraagt. Het leven is een stuk minder gecompliceerd.
Afbeelding: 15M2 Of Freedom - Angeniet Berkers
Wat is volgens jou het grootste vooroordeel over mensen die klein wonen, en kan je dat ontkrachten?
Over krakers wordt nog al eens gezegd dat ze uitkering trekken en lui zijn maar dat is wat mij betreft een grote misvatting! Zo goed als iedereen die ik ontmoette had gewoon een baan. Ze werkten niet altijd 40 uur per week maar dat is ook niet nodig als je kosten zo laag zijn. Er blijft zo veel meer tijd over voor klussen in en om het huis en voor andere leuke dingen! Dat is ook vrijheid!
Winactie – We mogen één lezer blij maken met een kopie van 15m2 of Freedom. Wil jij dit boek graag winnen? Vertel dan in een reactie hier onder waarom jij dit boek zo graag wilt hebben. De winnaar wordt door Angeniet Berkers uitgekozen en op zaterdag 27 augustus bekend gemaakt.
Meer weten over 15 m2 of freedom? Klik dan hier voor de website en Facebookpagina of bekijk het filmpje hier onder.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Angeniet Berkers

Over de schrijver

3 gedachten over “15m2 of Freedom – winactie”

 1. Geweldig beeldverslag van inspirerende ideeen!
  Lijkt me geweldig om keer op keer door te bladeren,
  te laten inspireren door de beelden, en daarmee
  te gebruiken voor mezelf en anderen, en je meteen
  gesterkt voelen dat er velen met mij deze weg
  bewandelen….
  #homeiswhereiparkit

 2. Wat een prachtig fotografieproject is dit! Het lijkt mij een enorm inspirerend boek. Ik droom er vaak van om de wereld rond te reizen. Ik werk nu al minder en reis zoveel mogelijk, maar met twee pubers in huis zet je niet zo snel de stap om je boeltje te verkopen en in een truck te gaan wonen. Dus, als over zes jaar de kinderen misschien op eigen benen staan?!

 3. Al lang sluimert het gevoel om in vrijheid te kunnen leven, toch maar elke keer weer andere keuzes gemaakt. Nadat ik afgelopen april het besluit heb genomen met mijn baan te stoppen, ben ik me gaan oriënteren op leven in vrijheid. Afgelopen weken merk ik dat het sluimerend gevoel een brandend verlangen is wat ik moet volgen. Voorjaar 2017 wil ik met onbekende bestemming vertrekken in een VW campervan om in (eerste instantie) in Europa rond te dwalen en te zwerven en maar zien wat op mijn pad komt. De komende maanden ga ik me hier op voorbereiden. Het boek zou een mooie aanvulling zijn op mijn oriëntatie.

Reacties zijn gesloten.