Freitag brengt composteerbare kleding op de markt

Composteerbare Kleding Van Freitag. Foto: Freitag
Composteerbare Kleding Van Freitag. Foto: Freitag
(Gastbijdrage door Anniek Sienot.) Stel je voor: een wandeling maken met een lange broek, en dan, omdat het zo warm is, de pijpen kort knippen en de afgeknipte stukken in de natuur achterlaten. Of je gooit je kleren ‘gewoon’ bij het gft of op de composthoop als ze te klein zijn. Een droom? Nee, niet als het aan het Zwitserse bedrijf Freitag ligt. Zij hebben nu kleding ontworpen die binnen een paar maanden biologisch afgebroken is.

Zelfs de knopen zijn recycleerbaar

Het bedrijf begon met het maken van gerecycleerde zeildoeken van vrachtwagens, tassen en portemonnees. Nu gaan ze in het project F-Abric aan de slag met composteerbare kleding.

Natuurlijke stoffen als hennep, katoen of wol zijn van nature composteerbaar. Maar de meeste fabrieken gooien chemische en niet biologische stoffen in hun kleding, zoals polyester draden of industriële kleurstoffen. In dit project gebruikt Freitag alleen natuurlijke stoffen zoals vlas, hennep en houtvezel. De knopen op t-shirts zijn gemaakt van noten. Het enige dat je niet weg kunt gooien zijn de metalen knopen op de broeken van deze kledinglijn, maar die kun je losschroeven en als je wilt ook recyclen.

De eerste keer dat je een composteerbare broek aantrekt, krast het een beetje op je huid. Het voelt ruwer dan de meeste andere materialen. Volgens Freitag gaat dit echter snel over en daarna raak je verslaafd aan het gevoel van de kleding.

Alleen in Europa

Tot nu toe wordt F-Abric kleding alleen in Europa geproduceerd en verkocht. Dat gaat echter veranderen, zegt Freitag. En dat is ook wel nodig, want in bijvoorbeeld Amerika wordt slechts 15% van de kleding gerecycleerd of gedoneerd. Amerikanen gooien daarentegen wel 10 miljoen ton oude kleren per jaar op de vuilnisbelt. Nu maar hopen dat F-Abric een succes wordt, in Europa en straks in Amerika.

Bron: Grist

Over de schrijver

1 gedachte over “Freitag brengt composteerbare kleding op de markt”

Reacties zijn gesloten.