Fries leren maakt je intelligenter

Foto: warpr, Flickr

Randstedelingen kunnen nu massaal aan een cursus Fries om hun IQ op te krikken. Een cursus Engels, Turks, Twi of Sranantongo mag ook. Want onderzoekers hebben ontdekt dat tweetaligheid je slimmer maakt, ook als je later in je leven een nieuwe taal leert.

De kern zit ‘m in het feit dat een tweede taal je dwingt om twee wereldbeelden met elkaar te vergelijken. Dit voorkomt intellectuele luiheid.

Een voorbeeld: iemand die alleen het Nederlandse woord “ontbijt” kent, heeft niet veel moeite om zich daar iets bij voor te stellen. Hij ziet een broodtafel, een bak cruesli, pindakaas, melk, zoiets. Iemand die ook het Chinese woord voor ontbijt kent, heeft het lastiger: hij moet twee heel verschillende concepten voor eten in de ochtend combineren en vergelijken.

Zo zijn er nog veel meer momenten waarop twee concepten met elkaar botsen. Deze dagelijkse braintraining is goed voor je intelligentie.

Volgens de onderzoeker Professor Cook is er veel bewijs dat tweetaligen kunnen “tussendenken”: “Op een of andere manier verbinden ze de twee wereldbeelden die in hun twee talen aanwezig zijn. ” Ze bevinden zich daarmee tussen de denkwerelden van eentalige sprekers. Dat levert innovatie op: “Ze kunnen nieuwe concepten creeëren die niet uit een van beide talen komen, zoals pasta met een kop thee.  Daar zou geen Italiaan of Engelsman opkomen.”

Het leren van een tweede taal is niet alleen goed voor kinderen: het kan ook het denken van volwassenen veranderen. Zelfs een minimale oefening in een nieuwe taal kan dat effect al hebben.

Bron: medicalxpress

Lees ook

Minder kans op borstkanker met appels en beweging

Feiten geven Bolkestein gelijk: integratie gaat beter in Nederland

Profiteren jouw buren straks ook van zonnepanelen?

 

 

Over de schrijver

2 reacties op “Fries leren maakt je intelligenter”

  1. errrrr ischien moeten we gewoon allemaal engels leren ?
    2/3 of (daaromtrent) van de wereld spreekt het al dus…..mischien niet het wiel opnieuw uitvinden

Reacties zijn uitgeschakeld.