Friesland wil graag samen innoveren

Afbeelding: Friesland - Paul Arps (Flickr)
Afbeelding: Friesland – Paul Arps (Flickr)


Op allerlei plekken in ons land wordt er enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het elfde deel: Friesland.
“Friesland is een prachtige provincie om te wonen, te recreëren en te ondernemen.”, vertelt Gerwin Venema, Programmamanager Duurzame Innovaties van provincie Friesland. “In onze groene provincie liggen 11 steden en 400 dorpen. Dankzij die kleinschaligheid zijn onze sociale netwerken enorm sterk. Zo is er een grote draagkracht voor bottom-up ontwikkelingen op het gebied van energietransitie. We hebben verhoudingsgewijs dan ook de meeste lokale energie-coöperaties van Nederland.”
“Verder hebben we de twee grootste zonneweides van Nederland, is het Blue Energy project op de afsluitdijk deze week verkozen tot Nationaal Icoon en hebben de Waddeneilanden de missie om in 2020 zelfvoorzienend zijn. Die hele dynamiek en die wil om samen te innoveren is erg groot in onze provincie. Ook op het snijvlak van bijvoorbeeld watertechnologie en zuivel ontstaat innovatie. Daar zijn we natuurlijk erg trots op.”

1. Kennis en innovatie

De beschikbare kennis in de provincie Friesland is enorm. Gerwin Venema geeft een paar mooi voorbeelden:
“Het Blue Energy project van REDstack op de Afsluitdijk is deze week benoemd tot Nationaal Icoon van Nederland. Blue Energy is de techniek waarmee er energie wordt gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water. Op dit moment staat er nog een testopstelling maar we hopen die uiteindelijk te kunnen transformeren tot een grote energiecentrale.”
“Friesland is een echte landbouwprovincie. Een mooi voorbeeld op dat gebied is de Dairy Campus. Dat is kennis- en innovatiecentrumvan de Universiteit Wageningen waar je kunt zien, voelen en ruiken hoe de landbouw van de toekomst er uit ziet.”
“Een andere mooi voorbeeld is WaterCampus Leeuwarden. Deze campus biedt unieke onderzoeksfaciliteiten. Hier ontmoeten wetenschappers en bedrijven uit heel Europa elkaar. Samen werken zij aan oplossingen voor wereldwijde waterproblemen.”
“Een ander leuk voorbeeld is het Watt-Car project op Terschelling. Daar staan een aantal elektrische leenauto’s waar bewoners en gasten d.m.v. een app gebruik van kunnen maken. Zo kunnen ze met de app kijken waar een auto precies staat en deze openen. Gebruikers betalen per minuut. Daar kom je op zo’n klein eiland natuurlijk best ver mee.”
Lees verder op Voor De Wereld Van Morgen

Over de schrijver