Friesland wil in 2020 10x zoveel zonne-energie opwekken

Zonnepark. Foto: Activ Solar, FlickrDe provincie Fryslân wil met zonneweides snel de hoeveelheid opgewekte zonne-energie vergroten. In 6 jaar tijd moeten er 10x zoveel zonnepanelen liggen als nu. Dat schrijft de provincie in een bijgewerkte beleidsnotitie.

Zonneweides waren in eerdere plannen nog niet de bedoeling. Meervoudig ruimtegebruik (waar zonnepanelen ingepast zouden worden op plekken waar ook op een andere manier van de ruimte gebruik wordt gemaakt, denk bijvoorbeeld aan parkeerplaatsen) en het plaatsen van zonnepanelen op daken van particulieren en bedrijven zouden voldoende zijn, dacht de provincie in eerste instantie. Nu worden echter zonneweides als serieuze optie genoemd:

“Realisatie van zonneweides (opstellingen op de grond) had niet de voorkeur. Gedeputeerde Staten (GS) denken nu dat zonneweides wel nodig zijn om tot de 500 MW doelstelling te komen. Bovendien ontstaan, mede door belastingwetgeving (‘Postcoderoos’), initiatieven vanuit dorpen en wijken om in de eigen energiebehoefte te voorzien,” meldt de provincie op haar website.

Het is de bedoeling dat de weides alleen daar komen waar landschap en natuur niet aangetast worden.

Bron: Provincie Fryslân, via Groene Courant

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Dutch Solar Cycle is e-bike die oplaadt met zonnecellen in de wielen
PBL: zonne-energie kan nog jaren explosief groeien zonder problemen voor elektriciteitsnet

Over de schrijver