Friluftsliv: deze Noorse filosofie wil je zeker omarmen

Friluftsliv is een Noorse filosofie die zich richt op een leven in harmonie met de natuur. Vrij vertaald, betekent het zoiets als ‘vrij leven in de buitenlucht’. Bij Friluftsliv gaat het dus niet om spullen of geld, maar om rust, ervaring en genieten. Dag materiële zaken. Hallo buitenleven. Klinkt dit als muziek in je oren? Dan leggen we je uit hoe jij deze filosofie kan toepassen in je dagelijks leven.

De Denen hebben Hygge. Dit betekent zoiets als tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt. In Japan kan je bosbaden en de Noren hebben dus Friluftsliv. Toen ik het woord voor het eerst las en het letterlijk vertaalde, dacht ik dat het zoiets als frisse-lucht-leven betekende. En dat bleek wel zo’n beetje te kloppen. Mijn interesse was in elk geval direct gewekt, want ik houd van frisse lucht en van wijsheden uit het buitenland om je leven gezonder, gelukkiger en vooral duurzamer te maken. Dit was zo’n filosofie.

Friluftsliv – in de natuur

Friluftsliv is niet alleen een woord. Het is meer een activiteit. In dit geval een activiteit om meer tijd door te brengen in de natuur en dat dan ook heel bewust te ervaren; door oog te hebben voor je omgeving en de seizoenen, waarbij je al je zintuigen de vrije loop laat. Je stelt je echt open, waardoor de natuur een positieve invloed heeft op je mentale en fysieke gezondheid.

Dat kan natuurlijk door recreatie of sport, maar je kunt het ook toepassen tijdens je werk, tussen twee vergaderingen door. Bijvoorbeeld door tijdens de lunch even de natuur op te zoeken of toch echt vaker de fiets te pakken van en naar je werk. Als je dan natuurlijk een stukje natuur kunt meepakken.

In en om het huis

Om Friluftsliv te ervaren hoef je zelfs niet per se je huis uit. Ook thuis en in de tuin kun je het vinden. Door je huis op te vrolijken met bijzondere planten voel je contact met de natuur in je huis. Maar ook door de natuur zijn vrije gang te laten gaan in je tuin of op je balkon pik je er al iets van mee. Vind je dit nog een beetje vaag? Dan kun je er ook gewoon naar op zoek gaan. En onze tips zullen je daar zeker bij helpen.

8 tips voor meer Friluftsliv

Hoe kun je dat toepassen in je dagelijks leven? We geven je 8 tips.

1. Wandelen

Maak een wandeling in een park, bos, of een andere groene omgeving in de buurt. Wandelen is goed voor je. Met een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan je je botten versterken, je lichaamsvet verminderen en je uithoudingsvermogen en spierkracht vergroten. Maar wist je dat je met wandelen ook creatiever wordt, je concentratie verhoogt en je stress verlaagt? Wandel je in de natuur? Dan wordt het effect alleen nog maar vergroot.

2. Picknicken

Ga picknicken: Bereid een lekkere lunch voor en geniet ervan in de natuur. Dit kan in het weekend, maar ook gewoon op een werkdag.

3. Kamperen

Ga kamperen in de bergen, in het bos, of aan de kust. Lekker in je tentje wakker worden tussen de bomen of met uitzicht op de zee. Kamperen in Nederland is een goede optie om je vakantie milieuvriendelijk te houden. Wil je in je vrije weken nog een beetje extra doen voor de natuur? Genoeg leuke opties en vaak nog low budget ook!

4. Fietsen

Ga fietsen: Fiets naar een mooie locatie in de natuur en geniet van de omgeving.

5. Vogelspotten

Ga vogelspotten: Ga naar een natuurgebied en observeer de verschillende vogels die daar te vinden zijn. Zo kom je meteen helemaal tot rust. Weet je niet zo veel van vogels en heb je altijd al willen weten welke vogel zo’n mooi liedje fluit, of welke biddende gigant er boven het weiland in de lucht hangt? Met deze nieuwe, online vogelwegwijzer kun je heel gemakkelijk Nederlandse vogelkennis bijspijkeren. De nieuwste webapp van Vogelbescherming Nederland – gratis te raadplegen via www.mijnvogelvinder.nl – neemt je mee op vogelexpeditie door Nederland.

6. Wildplukken

Ga wildplukken: Ga op een speciaal daarvoor ontwikkelde plek op zoek naar wilde planten en kruiden en maak er vervolgens een heerlijke maaltijd mee. Ga niet zelfstandig aan de slag in de vrije natuur, want daar hebben we simpelweg te weinig van in Nederland.

7. Zwemmen

Ga zwemmen (buiten!): Zoek een mooie rivier, meer of een ander natuurlijk zwemwater in de buurt en neem een verfrissende duik. Volgens Finse onderzoekers is regelmatig winterzwemmen niet alleen goed voor je humeur (ja, echt), maar zorgt het ook voor vermindering van stress, vermoeidheid en verbetert het je geheugen.

De zwemmers die meededen aan het onderzoek en last hadden van reuma, fibromyalgie of astma meldden dat hun pijnklachten verminderden door het zwemmen. Dat komt waarschijnlijk omdat het ijskoude water een stressreactie veroorzaakt, het zenuwstelsel activeert en noradrenaline aanmaakt.

8. Fotografeer

Doe aan fotografie: Ga op pad met een camera en leg de schoonheid van de natuur vast. Dit kan een extra motivatie zijn om meer tijd door te brengen in de natuur en de omgeving op een andere manier te leren kennen.

Veel plezier en laat je ons weten waar jij Friluftsliv vindt?

Over de schrijver

2 gedachten over “Friluftsliv: deze Noorse filosofie wil je zeker omarmen”

  1. Ik las het boek “Friluftsliv, gids voor de natuur als tweede huis, Noors buitenleven in de Lage Landen” van auteur Eric Brinckmann lezen, dat eind 2021 uitkwam. Zo goed geschreven, fijne en duidelijke tips, ook voor de ‘beginneling’, gave tekeningen door zoon Benjamin en hoe je ‘het’ ook in Nederland al kunt beleven. Zoon Benjamin woont in Noorwegen, vader Eric in Nederland en hij beschrijft o.a. hun tocht samen in NL en in Noorwegen. Je krijgt direct zin om goed op weg te gaan, maar eerst lezen, een aanrader! Uitgeverij Noordboek, 230 pagina’s.

  2. Goede tips! Het helpt ook dat in Noorwegen de natuur en dan vooral de wildernis, nooit ver weg is. Het ons systeem belastende zaken als vliegtuigen, autowegen, ed. zijn gemakkelijker aan te ontkomen.
    Maar natuur biedt nog iets waar ons systeem bij is gebaat: de mogelijkheid om die gewone, alledaagse natuur iets bijzonders te zien en overstijgende ervaringen te beleven. We kunnen onze eigen natuur tegenkomen, als we de natuur ingaan…

Reacties zijn gesloten.