Deze frisdrank is gemaakt van afval (dat klinkt vies, maar dat is het niet)

Op een mooie groene locatie, vlak naast het treinstation van Culemborg, vind je de fruitslagers van Roze Bunker. Zij maken siropen van gered fruit en van overschotten van boeren. Hiermee gaan ze niet alleen de strijd aan tegen voedselverspilling, maar nemen ze ook de frisdrankindustrie onder de loep. Die bestaan voor het grootste gedeelte uit water, wat voor hoge transportkosten zorgt (dankzij het gewicht) en voor veel verpakkingsmateriaal. HetkanWEL sprak met de oprichters van Roze Bunker.

In 2016 werden de vrienden Emile Corre en Kester Scholten gevraagd om een bier te brouwen voor de Dutch Design Week in Eindhoven. ‘’Daar was het eigenlijk te kort dag voor, want wij wilden dan wel echt een uniek drankje maken, dus als alternatief bedachten we toen een frisdrank. En dan wel eentje met een speciaal tintje: een circulaire frisdrank,” vertelt Emile. ‘’De grote tijdsdruk zorgde ervoor dat we creatief na moesten denken, want het was lastig om snel een grote hoeveelheid te produceren.’’

Frisdrank van afval

Dat het ze toch lukte om alles op tijd klaar te hebben, kwam door efficiënt gebruik van lokale ingrediënten, zoals peren, magnolia en bosmunt. Deze ingrediënten werden geoogst bij de boer of gered uit de afvalcontainer. Want hoe vaak gebeurt het wel niet dat een lading afgekeurd wordt, omdat peren net een maatje te klein zijn of de bessen de verkeerde kleur hebben? Zo zonde en totaal niet nodig vinden de fruitslagers van Roze Bunker.

 ‘’Ik wilde iets ontwikkelen waarmee ik de strijd aan kon gaan met de vervuilende frisdrankindustrie. Zonder in te leveren op het gebied van smaak,’’ stelt Emile. ‘’Met elke fles van Roze Bunker tackelen we urgente problemen. We produceren niet alleen lokaal, maar ook biologisch en circulair. Onze siropen zijn goed voor de biodiversiteit en helpen tegen overconsumptie en voedselverspilling, omdat wij alles gebruiken.’’ Voor de frisdrank van Roze Bunker wordt puur fruit gemengd met verse kruiden en suiker. Vervolgens wordt hier een siroop van gemaakt, die je kan mengen met met (bruisend) kraanwater.

De siropen met unieke smaken zoals Smoked Lime, Gekke Bessen en Magnolia waren een groot succes op de Dutch Design Week. Al snel stonden andere festivals, maar ook cafés en restaurants in de rij om zaken te doen met Roze Bunker. Ondertussen is het bedrijf uitgegroeid tot een team vol gepassioneerde mensen en kun je hun frisdranken op vele horecalocaties in Nederland bestellen. ‘’We noemen onszelf de fruitslagers, omdat we niets weggooien. Voor onze frisdranken wordt elk onderdeel van het fruit gebruikt.’’

Teamfoto Roze Bunker

Een kijkje in de testkeuken

Werken bij Roze Bunker betekent veel proeven, want de fruitslagers duiken regelmatig de testkeuken in om nieuwe combinaties uit te proberen. Hierbij wordt elke smaak uitvoerig en kritisch getest. En er wordt creatief omgegaan met pulp die overblijft na het productieproces. Want zoals ze zelf zeggen: ‘’Smaak mag niet bij het afval.’’ Dit resulteerde bijvoorbeeld in een speciale LAB-lijn met azijnen.

Met hun circulaire frisdranken past Roze Bunker goed in de huidige trend waarbij steeds meer consumenten graag willen weten waar de ingrediënten van hun voedsel vandaan komen, want daar is het bedrijf heel transparant over. De siropen worden gemaakt van puur fruit en er wordt veel minder suiker toegevoegd. Zo zijn de siropen niet alleen een duurzaam alternatief, maar ook gezonder.

Roze Bunker redt veel fruit

Afgelopen jaar behaalde Roze Bunker een aantal mooie successen. Zo verwerkten ze 9995 kilo aan citroenen die anders in de prullenbak waren beland, werd er 5558 kilo aan limoen verwerkt en 5000 kilo bessen gered bij lokale boeren. Niet alles gaat even vlekkeloos. Zo hadden de fruitslagers plannen om vele vlierstekjes te plannen, maar stierven de stekjes. In totaal produceerden de fruitslagers maar liefst 30.000 liter siroop. ‘’Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op, maar we zijn er nog lang niet. Het blijft een uitdaging om de ingrediënten voor onze frisdranken bij elkaar te sprokkelen en alles goed op te slaan.’’

Kale Vlaktes En Groene Woestijnen @Detroubabour

Goede Voornemens kalender

Voor de komende jaren hebben de fruitslagers van Roze Bunker grote plannen. ‘’We willen graag een heel productiedorp creëren en samenwerken met andere voedselveranderaars. Zodat mensen niet alleen langs kunnen komen voor een lekkere frisdrank, maar ook broodjes kunnen proeven en kunnen genieten van kombucha. En als je er dan toch bent, kun je meteen helemaal losgaan op de jeu de boules baan.’’ Je hoort het al: dit klinkt als een leuk uitje voor de zomermaanden!

Ook qua siropen staan er leuke plannen op de agenda. ‘’We hopen dat we dit jaar een siroop kunnen maken van tulpenblaadjes. En we zijn dit jaar gestart met de Goede Voornemens kalender. Elke maand dagen we mensen uit om samen met ons problemen te tackelen. We geven je hiervoor informatie en zetten je aan de slag: je gaat bijvoorbeeld vlierstekjes planten in februari en ijsthee zaaien in maart.’’

Over de schrijver