Dit wordt de meest duurzame club van Nederland

Op vrijdag 14 april opent er een splinternieuwe club in Rotterdam: De Fruithaven. In deze club kan je straks niet alleen terecht voor goede feestjes en culturele activiteiten, maar ook voor allerlei gave innovaties en groene snufjes. Deze club wordt namelijk de meest duurzame club van Nederland.
De Fruithaven
Tussen de fruithavens in Rotterdam staat de voormalige E:ON energiecentrale. Ondernemer Gilbert Curtessi zag wel potentie in deze locatie en richtte er in 2015 SuGu Warehouse op. Op deze unieke plek werken allerlei jonge en getalenteerde makers aan de meest gave en duurzame projecten. Zij zien zichzelf als de voorhoede van een duurzame revolutie en ontwikkelen er nieuwe biobased materialen en technieken voor de toekomst.
Zo is er al een tweepersoonsonderzeeër gebouwd met een 3D-robotprinter, staan er windmolens die in de woestijn water maken en nog veel meer moois. Naast deze creatieve broedplaats is er ook een smakelijk horecagedeelte en ruimte voor workshops. Binnenkort komt daar nog een hele toffe plek bij: De Fruithaven.
De Fruithaven Door Laisa Maria

De meest duurzame club van Nederland
Gilbert Curtessi droomde al een tijdje over een groene club op het terrein en dankzij creatieve duizendpoot Fela Donker gaat dit binnenkort werkelijkheid worden. Donker is o.a. nachtprogrammeur van de Sugarfactory en organisator van het Kunstenaarsbal. Op dit moment werkt hij druk aan de opening van de meest duurzame club van Nederland: De Fruithaven.
De Fruithaven wordt een club waar je niet alleen kunt dansen maar waar je ook terecht kunt voor lezingen, filmavonden, mini-festivals en groene innovaties. Zo wordt deze club de allereerste club in Rotterdam met een zero-waste policy. Al het afval wordt er gerecycled in de grootste 3D-printer van Europa.
In de club komt een 3D-geprinte bar van kunststof afval te staan en daarnaast wordt al het verzamelde afval gebruikt om ter plekke meubels en decorstukken van te printen. Ook op feesten zal er een 3D-printer zijn waarmee bezoekers hun lege bierglas kunnen omsmelten tot iets nieuws.
Verder komen er zonnepanelen op het dak te liggen en gaan ze energie opwekken met etensresten. Samen met de zonnepanelen levert dit niet alleen genoeg energie op voor De Fruithaven zelf, maar ook voor een deel van de omliggende wijk.
De officiële opening
De Fruithaven wordt op vrijdagavond 14 april geopend tussen 23:00 en 7.00 uur. Bij de officiële opening zijn Paul Woolford, Bambounou en Benny Rodrigues aanwezig. De kaarten zijn verkrijgbaar via de site van De Fruithaven. Na de opening zal De Fruithaven een plek worden waar je op vrijdag- en zaterdagnacht terecht kunt voor clubavonden en op zondagen voor mini-festivals. Verder staan er lezingen en filmavonden op de planning.
Wil jij meer weten over De Fruithaven? Klik dan hier voor de Facebookpagina. De prachtige afbeeldingen bij dit artikel zijn gemaakt door Laisa Maria.

Over de schrijver