Les je dorst met deze 7 verrassende recepten voor fruitwater

Afgelopen weekend liepen de temperaturen behoorlijk hoog op met felle zonnestralen én (want dat hoort erbij) heel veel drinken. En nee, dan heb ik het niet over een goede cocktail (waar ik ook niet vies van ben), maar over good old water of fruitwater in dit geval. Want dat is voor mij toch wel de truc om ervoor te zorgen dat ik genoeg drink met dit warme weer. We zetten wat tips op een rij én een aantal recepten.

Water drinken

Het voedingscentrum geeft het advies om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Zelf kom ik daar bij lange na niet aan: ik ben een notoir slechte drinker. Dus toen mijn moeder (die zelf ook een slechte drinker is) me een artikel uit Trouw stuurde waarin stond dat er nul bewijs is dat we dagelijks het risico lopen op uitdroging, sprong ik een gat in de lucht. Natuurlijk, zo staat in hetzelfde artikel, is het drinken van water vele malen gezonder dan het drinken van (verse) sapjes of frisdrank, maar het is niet zo dat iedereen per dag per se 1,5 liter tot 2 liter water móet drinken om gezond te blijven.

Wat wél belangrijk is bij al dat gedrink van ons, zo stelt expert voeding en gezondheid Iris Groenenberg in het Parool, is dat je al dat water niet in één keer achter elkaar naar binnen klokt. Je nieren hebben tijd nodig om al dat water te verwerken. Bovendien, zo is mijn eigen ervaring, blijft dat water lekker een tijdje liggen klotsen in je maag voordat het verder sijpelt. En dat is nou precies wat ik zelf niet zo’n prettig gevoel vind.

Fruitwater

Persoonlijk heb ik al heel wat pogingen ondernomen om mijn drinkgewoonten op peil te krijgen. Van het zetten van een alarm op gezette tijden tot het opzichtelijk plaatsen van een fel gekleurde waterfles naast mijn computerscherm. Niks mocht baten. Wat wél hielp was om het water een smaakje te geven. Niet door er limonade aan toe te voegen, maar juist door er vers fruit, groente en kruiden aan toe te voegen. Van het ‘simpele’ citroentje tot wat komkommer, munt of tijm. En omdat ik zelf weer snak naar wat variatie in deze, heb ik een paar originele recepten voor fruitwater bij elkaar gescharreld.

Algemene tips voor fruitwater:

  • Hoe meer van groente, fruit of kruiden je aan het water toevoegt, hoe sterker de smaak zal zijn.
  • Sommige ingrediënten (zoals citrusfruit, meloen, komkommer en munt) geven meteen smaak af, terwijl andere ingrediënten (zoals tijm, appel, bessen en gember) hebben wat meer tijd nodig.
  • Zacht fruit (zoals bessen) kan je natuurlijk ook een beetje fijn stampen voor een extra fruitig effect.
  • Laat het fruitwater dan ook minimaal twee uur intrekken of maak het ‘s avonds klaar voor de dag erna (als je zo goed georganiseerd bent dat je daar aan denkt). Zet het ‘s nachts wel in de koelkast.
  • Voor de variatie kan je ook bubbels gebruiken voor je fruitwater (liefst van een sodamachine of kraan, want al die plastic flessen zorgen maar weer voor onnodig afval)
  • Of gebruik afgekoelde groene thee of kruidenthee, zoals rooibos, als basis.
  • Wil je het wat zoeter hebben (thee kan soms voor een wat wrange smaak zorgen), dan kan je het eventueel zoeten met honing, ahorn siroop, agave siroop of ‘gewoon’ suiker natuurlijk.
  • Het water kan je gewoon blijven aanvullen, maar aan het einde van de dag is het meestal wel ‘op’ en de schil van citrusfruit kan na een tijdje een wat bittere smaak aan het water geven.
  • Gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten in verband met pesticiden, maar ook in verband met smaak en voedingsstoffen.
  • En peuzel het fruit en de groente gewoon lekker op als het water op is. Scheelt ook weer in voedselverspilling.
  • Voor het ‘wow-effect’ kan je altijd kruiden, bloemetjes of fruit in een ijsblokje vriezen, voor in je drankje (op die hele hete dagen).

Blauwe bessen en lavendel

Vul een kan met 1,5 liter water, doe hier ongeveer twee handenvol biologische blauwe bessen of bosbessen in, een paar dun gesneden plakken van een halve of hele citroen en een paar takjes onbespoten lavendel. De bessen zitten tjokvol antioxidanten, terwijl de lavendel een rustgevend effect heeft. Blauwe bessen met basilicum is trouwens ook heel lekker en doet in die combi ook veel goeds voor je huid.

Gember, limoen, munt en komkommer

Voor dit fruitwater snijd je een hele komkommer in dunne plakjes, een limoen of citroen in stukjes, voeg flink wat blaadjes munt toe (of de hele tak als je geen zin hebt om de blaadjes eraf te scheuren) en een theelepel vers geraspte gember (meer mag natuurlijk ook) voor wat meer pit. Dit is een heel goed watertje om je spijsvertering een handje op weg te helpen.

Appel, kaneel, anijsster

Toegegeven, dit klinkt als iets voor de herfst, maar met een frisse appel kan dit ook in de warme zomer prima werken. Snijd ongeveer 3 appels in dunne plakjes, voeg 2 kaneelstokjes toe (let even op welke kaneel je gebruikt: lees hier ons blog daarover en over de gezondheidsvoordelen van kaneel) en één of twee anijssterren. Kaneel stabiliseert de bloedsuikerspiegel, dus vermindert de behoefte aan zoetigheid en snacken.

Aardbei, tijm

Gebruik hiervoor 6 in stukjes gesneden aardbeien en ongeveer 4 takken verse tijm voor een liter water. De aardbeien zorgen voor de nodige vitamine C, terwijl tijm een ontspannen effect heeft.

Grapefruit, jalapeño

Okay, je moet tegen een beetje vuur kunnen, maar dit schijnt je spijsvertering een enorme boost te geven. Durf je het aan? Snijd hiervoor ongeveer een kwart van de grapefruit in plakken (de rest eet je gewoon op of gebruik je later) en een 1/2 jalapeño of chilipeper, in stukjes gehakt en zonder de zaadjes.

Framboos en rozemarijn

Gebruik hiervoor ongeveer een half kopje frambozen en twee tot drie takken rozemarijn. Deze ingrediënten schijnen allebei goed te zijn voor het herstel van je spieren, dus een lekker watertje om klaar te maken voor na het sporten. En ja: daarna eet je die frambozen op, want anders is het zonde.

Bosbessen, aardbeien, frambozen, limoen en basilicum

Hier gaan we voor de volle fruitcocktail. Gebruik hiervoor een handje bosbessen, in stukken gesneden aardbeien en frambozen, een in dunne plakjes gesneden limoen en twee of drie takjes verse basilicum. De basilicum ontspant en is goed voor je spijsvertering en de bessen zorgen voor een flinke scheut vitamine C en antioxidanten.

De mogelijkheden en combinaties zijn natuurlijk legio. Wat is jouw favoriete fruitwater? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten en je recept te delen. We zijn benieuwd. 

Over de schrijver

3 gedachten over “Les je dorst met deze 7 verrassende recepten voor fruitwater”

  1. ik heb hier in Spanje altijd citroen uit mijn eigen tuintje. Maak hiermee ijsblokjes en doe dan 1 blokje in mijn bidon. lekker en extra vitamines.

  2. Ik vind fruitwater of water met iets erin dus echt verschrikkelijk. Geef mij maar gewoon water zonder iets, veel lekkerder. Maar smaken verschillen.

Reacties zijn gesloten.