FruitYourWorld verbindt mensen met fruitbomen

Stichting FruitYourWorld wil graag bijdragen aan een mooiere wereld. Een wereld waarin we samen delen en respect en waardering hebben voor elkaar en de natuur. Deze bijzondere stichting wil mensen met elkaar verbinden door middel van een fruitboom of het starten van een fruitboomgaard in de wijk. Het aankopen van een fruitboompje zorgt namelijk uiteindelijk niet alleen voor een prachtige opbrengst, maar ook voor een gezellig netwerk van kennis, gereedschappen en mankracht.

Hoe het werkt
Je kunt bij FruitYourWorld een fruitboompje uitzoeken. Daarna ben jij de voogd van dit boompje. Na deze aankoop krijg je toegang tot de FruitYourWorld website met een kennisnetwerk. Hier kan je alles vinden wat je wilt weten over bomen planten, poten, snoeien, mesten en oogsten. Bovendien kan je ook praktische hulp krijgen bij het onderhoud van jouw boompje. Je kunt namelijk via de website ook andere Fruiters in de buurt vinden, als je er ook voor open staat om anderen te helpen. Natuurlijk kan je ook een boompje delen, dat is niet alleen effectiever maar ook een stuk gezelliger. Zo kan je bijvoorbeeld contact maken met andere Fruiters uit de buurt en delen wat voor lekkere dingen je met het fruit gaat maken.
Een identificatieplaatje
Alle boompjes zijn voorzien van een identificatieplaatje. Zo kunnen mensen uit de buurt jou vinden op de FruitYourWorld landkaart en via internet contact opnemen. Bovendien brengt het identificatieplaatje voorbijgangers misschien wel op het idee om zich ook aan te sluiten bij FruitYourWorld. Uiteraard kan je je boom in je eigen tuin zetten, maar je kunt het natuurlijk ook op een ander mooi plekje in de buurt zetten. FruitYourWorld wil ook graag met gemeentes samenwerken, waardoor er kleine buurtverrijkende boomgaarden in de wijk kunnen ontstaan.
Een buurtgaardje beginnen
FruitYourWorld is druk bezig om met de lokale overheid plekken uit te zoeken waar ‘buurtgaardjes’ geplant kunnen worden. Bijvoorbeeld op ‘dode’ punten op de hoek van een wijk, een stukje niemandsland tussen twee wegen, hoekjes park en uitlaatveldjes. Al die kale plekken worden er een stuk gezelliger van. Het groen wordt voor het grootste gedeelte door gebruikers zelf onderhouden, wat de sociale cohesie bevordert en kosten kan besparen. Zo worden die ‘vergeten’ plekken getransformeerd tot gezellige hangplekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Bijvoorbeeld tijdens plant- of plukfeestjes of andere sociale activiteiten.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay


Verschillende boompjes
Op dit moment kan je kiezen uit verschillende soorten opties. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een particulier boompje. Je kunt dan kiezen uit verschillende fruitboompjes en wordt geholpen bij je keuze op basis van locatie, fruitsoort en de gewenste tijdsinvestering. Zo is een kersenboom bijvoorbeeld bewerkelijker dan een appelboom omdat daar een net overheen moet als je niet wilt dat de vogels er met je kersen vandoor gaan.
Verder kan je ook een boom aanmelden die al in jouw buurt staat. Je betaalt dan eenmalig een bedrag en ontvangt het officiële FruitYourWorld insigne voor aan je boom, waarmee die op de site van FruitYourWorld gevonden kan worden. Met een bedrijfsboompje kan je laten zien dat jouw bedrijf een duurzaam hart heeft. De prijs is wel wat hoger, maar in ruil daarvoor toont FruitYourWorld jouw bedrijfslogo en een link naar jouw bedrijf op de fruitmap.
Tot slot kan je er voor kiezen om met een bedrijf of een aantal buurtgenoten, in samenwerking met de gemeente, een buurtgaardje op te zetten. Bijvoorbeeld bij scholen, sportverenigingen, buurttuinen, in openbaar groen of in het park. Je kunt er lessen bij geven, snoeicursussen of een oogstfeest organiseren. Zo komen bewoners met elkaar in contact en wordt er samen gebouwd aan een eetbare stad. Als je het fijn vindt kan er ook een lokaal communicatieprogramma worden opgezet in samenwerking met FruitYourWorld, om de buurtbewoners hierbij te betrekken en samen aan de slag te gaan.
Je boom op de kaart zetten
Op de FruitYourWorld kaart zijn alle bomen in het land zichtbaar. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om deze kaart steeds handiger te maken. Zo willen ze er in de toekomst voor zorgen dat mensen in de buurt als eerste elkaars oproepen zien. Dat zouden bijvoorbeeld vragen om informatie kunnen zijn of verzoekjes om samen te gaan snoeien. Zo blijft jullie boompje er goed bij staan en kunnen jullie je boompje letterlijk én figuurlijk op de kaart zetten.
Toekomstplannen
FruitYourWorld is druk bezig om zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden. Inmiddels zijn er al meer dan 500 bomen geplant, werden ze al genomineerd voor een Nelson Award en de Cordaid Challenge. Bovendien werken ze deze maand samen met maar liefst tien verschillende scholen om nieuwe fruitbomen te planten. Zo komen ze steeds een beetje dichter bij hun droom: mensen met elkaar verbinden met iets eenvoudigs als een fruitboom, want daar kan je samen een hoop mooie vruchten van plukken.
Wil jij meer weten over FruitYourWorld? Klik dan hier voor de site of bekijk het filmpje hier onder.

Over de schrijver