Functionele smaakmakers: negen ziektebestrijders in je kruidenrek

Ziektebestrijders
Uit recente onderzoeken blijkt dat de specerijen in onze keukenkastjes wel eens de sleutel tot een goede gezondheid kunnen zijn. Veel van die specerijen hebben eeuwenlang deel uit gemaakt van de traditionele geneeskunst, maar pas nu heeft de wetenschap de ziektebestrijdende eigenschappen van de krachtige smaakmakers ontdekt.
De kruiden die we regelmatig in ons voedsel gebruiken, zoals kaneel en peterselie, blijken meer te doen dan alleen onze smaakpapillen stimuleren. Ze kunnen krachtige middelen blijken tegen verschillende ziekten zoals Alzheimer en diabetes.
Kaneel
Een interessant nieuw onderzoek doet vermoeden dat kaneel, gemaakt van boombast, de ziekte van Alzheimer zou kunnen afremmen of zelfs keren. Aan de universiteit van Tel Aviv heeft een onderzoeksteam een kaneelextract genaamd CEppt gevoerd aan muizen die gefokt waren met alzheimer. Na vier maanden zagen ze een significante verlaging van het aantal amyloïde plaques (een kenmerk van deze ziekte) in de hersenen van de proefdieren, evenals verbetering van een aantal cognitieve beperkingen, zoals geheugenvermindering.
Peterselie
Dit is niet alleen een effectieve ademverfrisser, maar kan misschien ook borstkanker op afstand houden, althans volgens experimenten met dieren en reageerbuisonderzoeken (dus misschien niet van toepassing op mensen). Het flavonoïde component apigenine verminderde het aantal nieuwe gevallen van borsttumoren bij ratten en remde de groei van menselijke borstkankercellen.
Komijn
Komijn bleek bij een recent onderzoek met ratten ‘antistress-, antioxidatieve en geheugenbevorderende activiteit’ te hebben. Ook hier geldt echter dat de resultaten niet van toepassing hoeven te zijn op mensen.
Salie
Evenals kaneel is salie onderzocht op een werking bij de ziekte van Alzheimer, en met veelbelovend resultaat. In een onderzoek werd een vloeibaar extract van het kruid gedurende vier maanden gegeven aan patiënten met een milde tot matige vorm van Alzheimer. Aan het eind van het onderzoek scoorde de groep die het salie-extract had genomen beter in cognitieve tests.
Kurkuma
Kurkuma is een populaire Aziatische specerij die zijn gele kleur dankt aan het pigment curcumine. Dat laatste blijkt veelbelovend tegen een groot aantal ziekten, met name kanker. Uit onderzoek in een laboratorium is gebleken dat curcumine menselijke kankercellen van borst, prostaat, pancreas, maag, dikke darm en slokdarm kan doden. Verkennende onderzoeken bij mensen zijn veelbelovend.
Gember
Gember is bekend om zijn werking tegen misselijkheid en braken. Recent is er ook onderzoek gedaan naar de antikankerwerking van gember. In een laboratoriumonderzoek in Atlanta bleek een gemberwortelextract significant de celgroei tegen te gaan en celdood te veroorzaken bij verschillende soorten prostaatkankercellen. Gember heeft ook een scala aan ontstekingsremmende werkingen.
Rode peper
Zouden rode pepers de oplossing zijn voor het obesitasprobleem? Volgens een nieuw Amerikaans onderzoek kan het in elk geval een klein stukje van de puzzel vormen. 25 mensen zonder overgewicht kregen 6 weken lang maaltijden die met gemalen rode peper op smaak waren gebracht. De gekruide maaltijden gaven minder hongergevoel en een hogere verbranding van calorieën na de maaltijd.
Koriander
Koriander staat ook bekend als Chinese peterselie, en kan een rol spelen bij ontgifting van het lichaam. Onderzoeker dr. Yoshiaki Omura ontdekte dat patiënten meer toxische metalen uitscheidden na het consumeren van een Vietnamese soep met dit kruid. Ook bleken bij patiënten met kwikstapeling wanneer ze een paar weken lang koriandersupplementen kregen hun depots met het zware metaal te verdwijnen.
Oregano
Deze kwam als nummer één uit de bus, zowel in gedroogde als in verse vorm, in een onderzoek naar het antioxidatieve vermogen van negen veelgebruikte kruiden. Ook komt uit onderzoek naar voren dat oregano een werking heeft tegen schimmels en bacteriën.
Lees meer over deze kruiden, en over de bronnen waarin de onderzoeken naar de heilzame werking van deze kruiden werden gepubliceerd, in Medisch Dossier van december 2011/januari 2012.
Foto: SteamDave, Flickr.com
Lees ook:
Levenskrachtige kruiden
Kruiden met pillenkracht
De gave van aandacht

Over de schrijver

4 reacties op “Functionele smaakmakers: negen ziektebestrijders in je kruidenrek”

  1. Bij het item betreft "rode peper", vraag ik me alleen af wat er bedoeld wordt???
    Rode peper an sich zijn dus eigenlijk rode peperkorrels, en staan in de kopteksts.
    Vervolgens staat op de eerste regel "de rode pepers" meestal de omschrijving voor die lange dunne pepers, alsmede madame jeanette, rawit.
    Verderop heeft men het weer over "gemalen peper".
    Wat is het nu, de korrelvorm of de lange pepers????

Reacties zijn uitgeschakeld.