Zet jezelf op Plasticdieet

We leven in een waar plastic era, dit populaire aardolie product lijkt niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Echter lijken we soms te vergeten welke invloed deze enorme plastic berg hiervan op ons leven én op de aarde heeft.
De productie van plastic is schadelijk voor het milieu. Er komt bijna altijd aardolie aan te pas, net als allerlei schadelijke stoffen. Daarnaast gaat het gepaard met waterverspilling en -vervuiling. Daarbij is plastic niet afbreekbaar is. Elk stukje plastic dat ooit is gemaakt, bestaat nog steeds.
Ook plastic recyclen is helaas niet dé oplossing. Zo zijn er veel soorten plastic die niet te vermengen zijn en kan maar een beperkt gedeelte van al het plastic überhaupt gerecycled worden. Daarvan wordt uiteindelijk maar een heel klein deel daadwerkelijk gerecycled (omdat de scheiding vaak niet goed gaat en de kosten vaak te hoog zijn).

Doe mee met het wereldwijde plasticdieet

Wat dan wél helpt? Minder plastic gebruiken. Het goede nieuws is dat kleine veranderingen al grote gevolgen hebben. Doe bijvoorbeeld in juli mee met het plasticdieet dat wordt georganiseerd door duurzaamheidsvereniging Opgemärkt. Het plasticdieet is onderdeel van Plastic Free July, een internationale non-profit actie om aandacht te vragen voor het gebruik van single use plastic. De campagne begon in 2011 in Australië als lokaal initiatief, maar wordt inmiddels wereldwijd gevolgd.
Wij dagen je uit om jezelf op plastic dieet te zetten en in juli rietjes, to go koffiebekers met plastic deksels, plastic tasjes, waterflesjes, dat plastic zakje om je brood, groente of fruit etc. links te laten liggen. Deel je ervaringen via social media met #plasticdieet en wissel tips uit.
Meedoen is gratis en simpel. Geef je op via www.plasticdieet.nl, meld je aan in de Facebookgroep en ontvang wekelijkse worksheets met updates, tips, uitdagingen en inspiratie!

Screen Shot 2017 06 30 At 11.34.47Snel minder plastic afval veroorzaken

Weet je nog niet helemaal hoe je moet beginnen? Wij helpen je alvast op weg met een paar handige tips!

  • Neem je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen
  • Gebruik een herbruikbare waterfles, er zijn al vele soorten te koop
  • Maak bewuste keuzes (kies bijvoorbeeld voor de avocado die niet in plastic verpakt is in plaats van de zogenaamde eetrijpe avocado’s in plastic, die trouwens nooit eetrijp lijken te zijn)
  • Vergeet vooral niet te genieten van je nieuw ontdekte superpower en ga door met het redden van de wereld.

Meer tips om minder plastic te gebruiken vind je in dit eerder door ons geschreven blog.

Over de schrijver

4 gedachten over “Zet jezelf op Plasticdieet”

  1. Meedoen aan het Plasticdieet, 39 tips om minder plastic te gebruiken: mooi van Het Kan Wel.
    Wat niet mooi is: twee advertenties over plastic plaatsen!

  2. Pingback: Waar blijft duurzame plastic?

  3. Pingback: Plasticloos leven kost tijd -

  4. Pingback: Keihard afkicken van de plastic verslaving -

Reacties zijn gesloten.