Ga voor een groene auto

Het milieu wordt veel belast door de uitstoot die wordt veroorzaakt door autorijden. Op tijd schakelen en de bandenspanning op peil houden, zetten geen zoden aan de dijk. Denk je na over auto verkoop en wil je duurzamer rijden? Kies dan voor echte verandering en schaf een ‘groene’ auto aan. Dan komen er geen broeikasgassen, stikstofoxiden en roetdeeltjes vrij. Het rijden in zo’n auto is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! De dure uitgaven aan benzine gaan aan je voorbij en je kunt bij de meeste, zuinige auto’s profiteren van een lage bijtelling.

Groen energielabel

Om een groene auto te kunnen kiezen, let je op het energielabel. Dit bevat informatie over de zuinigheid, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de auto. Een zuinige auto kun je herkennen aan een groen energielabel. Het energielabel geeft de relatieve zuinigheid van een auto weer. Dit is gedaan per grootteklasse van auto’s. Anders zou een kleine auto altijd groener zijn dan een grote, omdat een grote meer energie verbruikt. Als een auto energielabel A heeft, betekent dit dat de auto 20% (of meer) zuiniger dan gemiddeld is. Energielabel A is donkergroen van kleur. Elektrische- en hybride auto’s hebben dit label.

Groene auto’s

De elektrische auto is momenteel de groene auto die het meest in opmars is. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van deze auto is voor de consumenten groter dan bijvoorbeeld een waterstofauto. De meest verkochte elektrische auto’s in 2015 waren de Renault ZOE, Nissan Leaf en Tesla Model S. De laatste heeft de grootste actieradius van alle elektrische auto’s: 502 kilometer, maar is het meest prijzig (vanaf € 66.200, inclusief accu). Voor veel particulieren is dit een te grote investering. Ook al zijn er vrijstellingen voor het betalen van aanschafbelasting en wegenbelasting. Gelukkig zijn de andere modellen goedkoper in aanschaf.
Willen we echt groen en duurzaam rijden, dan moeten we kijken naar de hele energieketen. Om een elektrische auto helemaal ‘groen’ te kunnen noemen, moet de elektriciteit ook duurzaam worden opgewekt door bijvoorbeeld windmolenparken. Naast windenergie, zijn zonne-energie en aardwarmte groen. Ook al voldoen niet alle elektrische auto’s hier aan, het is wel een stap in de goede richting. De elektrische auto heeft in ieder geval potentie om duurzaam te kunnen zijn, een brandstofauto niet.

Groen verzekeren

Een elektrische auto moet natuurlijk ook verzekerd worden. Denk bij het vergelijken van autoverzekeringen ook aan duurzaamheid. Als je het helemaal ‘groen’ wilt houden, dan kies je voor een van de groene autoverzekeringen. Een gedeelte van het premiegeld gaat dan naar duurzame projecten zoals het aanplanten van bomen om de CO2-uitstoot te compenseren.
Lees ook:
5 tips voor milieubewust autorijden

Over de schrijver

4 gedachten over “Ga voor een groene auto”

  1. Rijd voor het laatste jaar in een ‘eigen’ auto. Lease contract eindigt november 2021. Inspiraties om het anders te gaan doen: meer fietsen, meer lopen, meer treinen. Af en toe een auto lenen. Hou rekening met een jaar ‘stuiteren’. Ben benieuwd naar wat het me brengt!

  2. Zo groen zijn de electrische auto’s niet. Hun productie proces is vaak nog vervuilender als van gewone auto’s. Verder is de acciradius van de Tesla onder gunstige omstandigheden maximaal 200km400km en van de andere merken maximaal 200km. Ook tank je vaak geen groene stroom maar gewone, vuile, stroom. Onder winter condities hebben testen laten zien dat de acciradius drastisch afneemt tot zelfs maximaal 100 tot 120 km voor de ZOE en de LEAF, dit door veelvuldig moeten gebruiken van verlichting verwarming, aanjagers, ruitenwissers etc. En daarna ruim 8 uur opladen. Ik wil kunnen gaan en staan waar ik wil zonder uit te moeten stippelen of ik dit wel haal zonder 8 uur te moeten opladen. Trouwens als iedereen electrisch gaat rijden dan storten de energie centrales in elkaar want die kunnen dit niet aan. Er zullen meer centrales gebouwd moeten worden (kolencentrales ) en de stroom zal netzo duur worden als de brandstof prijzen van nu om de bouw hiervan te bekostigen. De waterstofauto heeft de toekomst, schoon en zuinig en een ruime acciradius van 500 km en binnen 5 minuten volgetankt.

Reacties zijn gesloten.