Gaan werken in China?

Een paar dagen gelden werd ik gebeld door een ex-collega: hij dacht erover naar China te verhuizen en daar werk te vinden. Ik ben er natuurlijk vaker geweest (en heb ook Nederlandse kennissen die daar werken). Dus wat voor tips kan ik geven? Emigreren naar China klinkt spannend. Het is exotisch en de economie is ‘booming’. Maar hoe reëel zijn je kansen op de arbeidsmarkt eigenlijk? In dit artikel wordt een goed overzicht gegeven welke kansen er zijn op de Chinese arbeidsmarkt.

Eerst maar even de mythes ontkrachten:
Mythe 1: Grote landen bieden veel banen.
Mythe 2: Opkomende economiën bieden veel kansen voor ondernemers.
Mythe 3: De Chinese (arbeids)markt is booming.

Waar zitten de mogelijkheden voor werk?
Als expatriate uitgezonden worden door een multinational is de ‘makkelijkste’ route naar een baan in China. Maar nadat eind jaren ’90 werkelijk alle multinationaal opererende bedrijven in China aanwezig wilden zijn met een eigen kantoor, is nu wel duidelijk dat het niet voor ieder bedrijf noodzakelijk is om een eigen ‘presence’ te hebben in China. Kortom, de spoeling voor expat banen in China wordt langzaam maar zeker dunner.

Managers
Natuurlijk groeit de Chinese markt hard. Maar er zijn nog meer mensen die een baan zoeken! Doordat de Chinese economie steeds meer marktgericht wordt, zijn er wel steeds meer managers nodig en dat is precies waar de Chinese beroepsbevolking nog niet de juiste skills voor heeft, dus hier liggen zeker mogelijkheden. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor technische deskundigen en is er veel werk voor buitenlanders in de academische wereld. Vooral in onderzoek, R & D, liggen veel mogelijkhden voor wetenschappelijk geschoolde onderzoekers.

Dronken diners, Karaoke en Mahjong
In China is het opbouwen van een persoonlijke relatie heel belangrijk. Zakendoen betekent vrienden worden; en dat word je door:
– samen te eten (en dan samen dronken worden)ÂÂ
- karaoke te zingen (moeilijk, want alle liedjes zijn in het Chinees!);ÂÂ
– Mahjong te spelen (waarbij met geld wordt gegokt!).
Het opbouwen van een dergelijke vertrouwensband is essentieel en dit lukt niet per mail of telefoon, daarvoor moet je elkaar ontmoeten. Als men elkaar éénmaal vertrouwt worden er zaken gedaan, immers: je behoort nu tot het netwerk van relaties, de zogeheten ‘guanxi’. Guanxi zijn essentieel, ze bepalen wie je kent, met wie je zaken doet en hoe succesvol alles verloopt.

Wederkerigheid
De wederkerigheid die wij in het Westen kennen als het om netwerken gaat zit er ook zeker in, alleen is dit met een veel langere termijn oriëntatie; direct return on investment kennen ze niet! Maar wees niet verbaasd als er na maanden of jaren opeens een tegenprestatie of tegenvraag bij je wordt neergelegd: jij behoort immers tot de ‘guanxi’ van deze persoon en dat betekent dat ze jou eveneens om een gunst kunnen vragen!

Uiteindelijk mijn belangrijkste tip: luister niet naar mij. Leer Chinees, verdiep je in de geschiedenis, lees over de cultuur en de gewoonten en vooral: maak contact met Chinese mensen; zij kunnen je gateway naar China zijn.

3 reacties op “Gaan werken in China?”

 1. geachte,
  1 van mijn collega’s is voor het werk naar China gaan wonen. zijn computer werd verzonden met DHL en staat al een maand geblokeerd bij de douane. Kun u mij mss vertellen wat we moeten doen om alles los te krijgen? het ding is niet voor comm doeleinden, maar is een werkinstrument
  gelieve mij op onderstaand mail adres te informeren.
  met vriendelijke groeten,

  Meert Vadim
  [email protected]

Reacties zijn uitgeschakeld.