Gallery: 6 manieren om je computer te vergroenen

0 Sirtrentalot Flickr
Foto: Sirtrentalot, Flickr

Een PC slurpt veel energie bij gebruik én productie. Als de PC afgedankt wordt verdwijnt hij vaak naar Afrika, waar kinderhandjes het ding — waar allerlei giftige stoffen in zitten — uit elkaar halen. Kortom, de PC kan een stuk groener, eerlijker en leuker. hetkanWel zet 6 manieren op een rij waardoor je computer groener wordt.[imagebrowser id=11]

Lees ook

Over de schrijver

6 gedachten over “Gallery: 6 manieren om je computer te vergroenen”

 1. Als dit de top 5 van groene fabrikanten is:
  Compaq, Dell, HP, Phillips, Lenovo
  Waarom is de 'groene PC' in de aanbieding dan van een ander merk?

 2. Voor mensen met een beetje computervernuft en niet al te nieuwe hardware kan ik het programmaatje RMclock van Rightmark aanbevelen. Dit programma maakt het mogelijk om zogenaamde "Undervolting" toe te passen. Hierbij laat je de processor op een lagere spanning werken als die waarop hij af fabriek werkt.

  Er wordt vanuit gegaan dat de standaard ingestelde spanning te hoog wordt ingesteld om alle processoren van een zelfde soort stabiel te kunnen laten draaien. En dat het fabricatieproces een zekere afwijking kent waardoor sommige (veel) processoren met een lagere spanning genoegen nemen.

  Een lagere spanning betekent minder energieverbruik en daardoor ook een koelere PC. Die vaak dan ook nog eens stiller is vanwege een langzamer draaiende ventilator. Grofweg kan je zeggen 10% lager spanning is 20% minder energieverbruik voor de processor. En je laptop batterij houdt het ook nog eens langer uit. En de levensduur van componenten die koeler blijven neemt ook nog eens toe. Tot slot krijg je ook nog eens minder blaren op je handen als je een laptop hiermee uitrust. Wat wil je nog meer?

  Je kunt proefondervindelijk te werk gaan, maar moet wel testen of de PC stabiel blijft draaien met bijvoorbeeld .IntelBurnTest. Ga voor de zekerheid altijd 2 stapjes hoger zitten dan de spanning waarop je processor instabiel wordt.

  Helaas wordt RMclock niet meer onderhouden. Dus voor de nieuwste processoren zijn de standaard gegevens misschien niet toereikend. Maar dat wil niet zeggen dat RMclock niet ingezet kan worden. Vergeet niet om de register gegevens van RMclock ergens op te slaan (regedit/export). Dan kun je je in noodgevallen de nodige moeite sparen om weer uit te vinden waarop jouw processor nog foutloos draaide.

 3. Goed gezien GroenGedoe.
  Volgens mij kloppen beide berichten. Apple produceert tegenwoordig gifvrij, of in elk geval zonder broom, PVC en andere veel gebruikte chemicalien.
  In de reportage van Nieuwsuur ging het over N-hexaan, waarmee de Apple-logo's sneller en beter schoon werden. De fabrieksarbeiders moesten de beschermfolie over het appeltje vegen zodat ze beter schoon werden.

  @Duurzame Brabanders: Microsoft maakt geen computers, maar software. Er zijn computers waarop Microsoft software draait die inderdaad korter meegaan, maar er zijn ook hele goede pc's met Microsoft software die juist heel lang meegaan. Kwestie van bewust kiezen.

  Je kunt zelfs duurzame groene pc's op maat laten maken, bij bijvoorbeeld Ara Computers, maar er ligt ook een groene pc bij de Vobis en Mycom, eveneens van Ara, de MP/Ara computer.
  Verder is de Asus Bamboo een fraaie, duurzame laptop.

 4. Je kunt het beste zelf op zoek gaan naar informatie
  Juist als berichten elkaar tegenspreken

  Elektronica is ook altijd een mix van vele componenten, en de levenduur en het energieverbruik van een apparaat.
  apple produkten gaan langer mee dan microsoft producten, dus voor de microsoft producten moeten die chinese mensen 2 keer werken en voor apple maar 1 keer.

 5. In deze blog lees ik dat Apple computers zonder gif produceert en in de andere op deze website dat Apple-arbeiders een spierziekte krijgen door het gebruik van gif. Op welke informatie kan ik nu het best vertrouwen?

Reacties zijn gesloten.