Garantie op zonnepanelen: hoe werkt het?

Zonnepanelen Onder Dakpannen. Foto: Soltech
Zonnepanelen Onder Dakpannen. Foto: Soltech

Hoe langer zonnepanelen mee gaan, des te meer rendement ze opleveren. Om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen zo lang meegaan als de fabrikant zegt, is het belangrijk om te kijken naar de geleverde garantie op zonnepanelen. Die is over het algemeen zo’n 5 tot 10 jaar, maar hangt af van het merk zonnepanelen. Mocht er binnen die periode iets stuk gaan aan de zonnepanelen, dan kun je in aanmerking komen voor een gratis reparatie.

Vermogensgarantie

Een iets andere vorm van garantie op zonnepanelen is vermogensgarantie. Vermogensgarantie is een garantie voor een bepaald vermogen, gedurende een bepaalde periode. Deze vermogensgarantie wordt meestal tot 20 of 25 jaar gegeven. De meeste fabrikanten geven bepaalde stappen aan waarmee het vermogen terugloopt. Na 25 jaar zitten veel zonnepanelen nog maar op een vermogen van zo’n 80%, waardoor de terugverdientijd steeds langer wordt. Binnen die eerste 25 jaar kan het vermogen ook al teruglopen; als de panelen ongeveer 12 jaar oud zijn, is de kans groot dat ze nog maar zo’n 90% van het oorspronkelijke vermogen geven.

Kiezen van de juiste panelen

Bij het kiezen van zonnepanelen is het dus belangrijk om te kijken naar de vermogensgarantie en de opbrengst. Met een vermogensgarantie van 20 jaar en een terugverdientijd van 10 jaar leveren zonnepanelen nog zo’n 10 jaar rendement op. Als de panelen echter pas binnen 15 jaar terugverdiend zijn en het vermogen al bij 20 jaar op 80% zit, is het rendement op de panelen veel lager.

Bron: EnWell, Ecosolarsystems.nl, Eigen Huis

Lees ook:

“Over 5 jaar komt gezinsauto op zonne-energie op de markt”
Is het steenkolentijdperk officieel voorbij?
Bijzondere zingende bloemen wekken zonne-energie op