Gasbevingen straks ook in Midden en Zuid Nederland?

Vies leidingwater nabij fracking boorput in VS

Gasbevingen lijken het probleem van een klein aantal Groningers in het uiterste noordelijke puntje van Nederland. Maar houdt er rekening mee dat over enige tijd gasbevingen ook voor Midden -en Zuid Nederland realiteit kunnen worden. Daar is namelijk schaliegas te vinden. En grote energiebedrijven, zoals Shell, willen daar graag boren.

Het schaliegas is te vinden in zogeheten schalieaardlagen, waar het gas vastzit. Met een speciale boormethode, fracking genaamd, worden deze lagen gekraakt en kan het gas naar boven komen. Hierbij worden veel schadelijke chemicaliën en water gebruikt. Dit kan in het grondwater of oppervlaktewater terecht komen. In de VS, waar fracking al langer plaatsvindt, zijn al veel voorbeelden van watervervuiling gerapporteerd. Ook kan er gas in het drinkwater komen. Tenslotte kunnen er lichte aardbevingen ontstaan.
In Nederland bestaat nu een moratorium op schaliegasboringen. Maar in omliggende landen wordt al flink gezocht naar schaliegas. In Groot Brittannië, bijvoorbeeld, waar ook al de eerste aardbevingen gerapporteerd zijn. De Belgische krant De Morgen berichtte deze week nog dat Shell graag in de omgeving van Luik, net over de Nederlandse grens, wil gaan boren. Ook zouden in de Noordzee grote voorraden schaliegas te vinden zijn.
Milieudefensie voert actie tegen schaliegas. Volgens de milieu-organisatie kleven er teveel nadelen aan het gas: “Als Den Haag het moratorium later dit jaar opheft en groen licht geeft aan energiebedrijven om in Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Gelderland en delen van Noord- en Zuid-Holland te boren naar schaliegas, kunnen ook daar bevingen ontstaan.”
In Nederland is tot op heden boren niet toegestaan, maar deze keuze staat onder druk.
Meer informatie over schaliegas vind je op VPRO’s Tegenlicht, die in 2011 er een uitzending aan wijdde.
Andere bronnen: Milieudefensie
Lees ook
Expert ontkracht borreltafelmythes over duurzame energie en fracking
Al onze berichtgeving over schaliegas vind je hier

Over de schrijver

2 reacties op “Gasbevingen straks ook in Midden en Zuid Nederland?”

Reacties zijn uitgeschakeld.