Anti-voedselverspilling tip: zelf chips van aardappelschillen maken

Chips Maken Van Aardappelschillen
Bron: Minimallyinvasivenj, Flickr

Gemiddeld gooit iedereen bijna 50 kilo goed voedsel per jaar weg – jij waarschijnlijk ook! Dat zorgt voor onnodige milieubelasting, en komt op hetzelfde neer als 155 euro zomaar weggooien. Wij Nederlanders zijn grote aardappeleters, zeker in de winter. Duizenden kilo’s schillen belanden ongebruikt in de kliko. Terwijl je met biologische aardappelschillen zoveel lekkers kunt doen! Het komt erop neer dat je ze bakt, maar hoe? Hier wegwijs in heerlijke variaties.
Het resultaat van gebakken aardappelschillen is volgens de koks een soort kruising tussen patat en chips, die ook bij kinderen bijzonder in de smaak valt. Was de aardappels goed en dep ze droog. Schil de aardappels iets dikker dan normaal. Verhit een flinke lading spekvet, olijf- of kokosolie in een wok op hoog vuur. Bak de schillen tot goudbruin, uit laten lekken op keukenpapier en dan bestrooien met ongeraffineerd natuurzout.

Kaas en kruiden

Je kunt ze ook bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden. Vet de bakplaat in met vet zoals hierboven. Leg de schillen op de bakplaat en bak in 10-15 minuten knapperig.
Vervolgens kun je twee kanten op:

 • Bestrooi met kaas en peper, verhit de grill en grill ze 1-2 minuten op 15 cm van het grill-element.
 • Of verwarm de oven verder tot 260°, bestrijk de al gebakken schillen met boter aan beide kanten en bestrooi dan met: zout, chili of kerrie, maan- of karwijzaad, of geraspte Parmezaan met paprikapoeder en cayennepeper.

Belangrijk is dat de aardappels absoluut onbespoten zijn! Gebruik EKO-aardappels of biologisch-dynamische. Ze moeten een stevige schil hebben (Doré’s, Lekkerlander, Escort).

Culinair

Je kunt de schillen ook aan de aardappels laten zitten. Twee recepten die iets bewerkelijker zijn, maar onvergetelijk lekker:
Platgeslagen aardappels uit de oven: Was vastkokende aardappels, goed afdrogen en inprikken met een vork. Insmeren met olijfolie, en dan op een bakplaat in een over van 200 graden. In 50 minuten gaar bakken, dan bakplaat eruit halen en de aardappels even platdrukken met een stamppotstamper. De geplette aardappels ruim bestrijken met olijfolie en wat verse tijm of rozemarijn. Vervolgens nog 25 minuten terug in de oven. De kapotgeslagen randjes worden dan lekker knapperig.
Krokante uitgeholde en gevulde aardappelen: voor vier personen, acht flinke vastkokende aardappelen olijfolie, drie eetlepels zure room, 40 gr rucola 2 bosuitjes 8 kwarteleitjes. Was vastkokende aardappels, goed afdrogen en inprikken met een vork. Insmeren met olijfolie, en dan op een bakplaat in een over van 200 graden. In 50 minuten gaar bakken, dan bakplaat eruit halen Aardappels laten afkoelen. Daarna in de lengte halveren en uithollen tot je een halve centimeter vulling langs de schil houdt. (Het uitschepsel kun je gebruiken voor puree)
Kwast de schillen van binnen en van buiten met olie. Verhit de oven tot 225 graden en zet de aardappels met de bolle kant omhoog. Draai na 20 minuten om, bestrooi met grof zout en peper en zet ze nog een paar minuten terug. Let op dat ze niet verbranden! Meng fijngehakte rucola met zure room, peper, zout, fijngesneden lente-uitjes, doe in de helft van de aardappelschillen een schepje. Breek boven de overige vellen een kwarteleitje en laat in de schil glijden. Bestrooi met peper en zout. Zet een paar minuten terug in de oven tot het ei is gestold. Eten als ze nog warm en knapperig zijn…
 Lees ook
Zorg dat er in Nederland niet nóg meer dieren in megastallen terecht komen. Stuur Sharon Dijksma een actie e-card
Zelf cider maken van (afval) appels
Britse supermarkt: “Helft brood wordt nooit opgegeten”
Leestip van Bol.com
[bol_product_links block_id=”bol_5538f64c74890_selected-products” products=”9200000036494987″ name=”koken met restjes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Over de schrijver

8 gedachten over “Anti-voedselverspilling tip: zelf chips van aardappelschillen maken”

 1. Pingback: Nudge - Schillen weggooien? Nee, maak er iets lekkers mee!

 2. Pingback: Schillen weggooien? Nee, maak er iets lekkers mee! | Nudge blogt

 3. Pingback: Hoe houd je het betaalbaar? Deel 2. | PURPR, een betere boodschap

 4. onder de schill van der aardappels zitten de meeste vitaminen en mineralien, dus volgens mij is het zonde om de schillen wegtegooien, in Italie is het en heel gewoon bijgerecht … vanzelfsprekend kan je dit allen maar met biologische aardappelen doen

 5. Ik rooster of pof de aardappelen altijd, en vind het schilletje altijd het lekkerste van alles! Begrijp ook werkelijk nooit waarom mensen aardappeltjes schillen…

 6. Hmm, ik denk dat je toch beter de schillen weggooit en geen chips eet.
  Want erg gezond lijkt me dit niet, en je verspilt flink wat energie.
  Gooi de schillen wel in de GFT of in de kompost bak dan komen ze ook best goed terecht.

  1. Nadat ik gezien had dat mijn poes heerlijk de schilletjes van mijn (in de schil gekookte) aardappels zat op te eten begreep ik dat die heel goed eetbaar zijn. Ja, biologische aardappels, goed schoongeschrobd en wel de pitten (ogen) verwijderen.

Reacties zijn gesloten.