Grondstoffen liggen in onze straat voor het oprapen. Je hoeft alleen te bukken om de snoeppapiertjes, cola blikjes en plastic flessen op te rapen. Stel je voor dat mensen via een statiegeldautomaat 15 cent zouden krijgen voor elk blikje of flesje: zouden ze dan nog zo veel weggooien?
Statiegeldautomaat
Dat weten we binnenkort. In Rotterdam is een statiegeldautomaat geplaatst op de metrostations Schiedam en Alexander. Reizigers die het afval in de speciale automaten gooien, krijgen kortingsbonnen van 15 cent per blikje of plastic fles. Dit geld kan worden besteed bij Bram Ladage, Brood Express of Ezprezzo. Reizigers kunnen er ook voor kiezen om het geld te doneren aan het natuurbehoudsproject ZOOWild van Diergaarde Blijdorp.
Greenup
Dit schijnt een unieke proef in Nederland te zijn. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten. Een deelnemer aan de ASN Bank Wereldprijs, Greenup, ontwikkelt ook een verzamelautomaat met een speciaal bonuspuntensysteem voor scholieren. Veel zwerfafval is afkomstig van scholieren. Je kunt hun snoeproutes zo volgen. Ik verwacht daarom ook veel van dit project.
De bestrijding van zwerfafval kost zo’n 250 miljoen euro per jaar, waarvan bijna 80% wordt opgehoest door Nederlandse gemeenten. Bijna elke Nederlander ergert zich bovendien aan rondslingerende troep (94%). Het is dus goed dat zwerfvuil nu ook met statiegeldmachines wordt aangepakt. Als de resultaten goed zijn – ik kan me nauwelijks iets anders voorstellen-, dan volgt wat mij betreft snel een pilot in Utrecht.
Schoon winkelcentrum: langer winkelen
Nu voeren we in onze stad een pilot uit met de nascheiding van zwerfafval. Dat betekent dat alle troep eerst op één hoop wordt gegooid en dan bij het afvalscheidingsstation wordt gesorteerd. Dat laatste is natuurlijk ook gewenst, maar als mensen ergens aan kunnen verdienen, neemt de bereidheid tot gewenst gedrag snel toe. En dat scheelt weer nascheidingsactiviteiten.
Ik zie het al voor me: statiegeldautomaten bij scholen, parken en winkelcentra. In een schoon winkelcentrum wordt bijvoorbeeld langer gewinkeld. Dat zal de groeiende groep middenstanders die worstelen om rond te komen toch ook aanspreken?