Het gras groener bij de buren? 5 oorzaken van geel gras

Het gezegde dat het gras altijd groener is bij de buren (of aan de overkant), betekent eigenlijk dat je je eigen situatie onterecht vergelijkt met die van anderen. Maar als jouw gazon letterlijk een stuk minder groen is dan bij de rest in de buurt, dan is hier zeker wat aan te doen. Geel gras is over het algemeen relatief eenvoudig te verhelpen, zolang je de reden maar weet. Wij nemen je mee in de mogelijke oorzaken van een geel -in plaats van groen- tapijt in je tuin.

1. Je gazon heeft dorst door lange warme periodes

Een van de meest voorkomende redenen van geel gras is te veel zon en te weinig water. Gras houdt van een goede slok, vooral in warme en zonnige perioden. Als je gras vergeeld is in de zomer, schreeuwt het waarschijnlijk om een drinkpauze. Maar waar het gazon van de buren misschien tot leven komt door de sproeier met kraanwater, kun je dit vanuit milieu oogpunt beter niet doen. Bovendien wordt geel gras door droogte vanzelf weer groen in nattere perioden. Goed te weten is dat wanneer je gras constant voedt en bewatert, het ook lui kan worden. Een kwestie van accepteren en geduld hebben dus.

2Teveel water is ook niet goed

Te veel water kan ook een oorzaak zijn van geel gras. Dit komt meestal doordat het gras onze Hollandse hoosbuien niet snel genoeg kan afvoeren. Dit voorkom je door een goede drainage. Bijvoorbeeld door gaten in de grond te maken. Hierdoor kan niet alleen water, maar ook licht, lucht en voedingsstoffen weer zijn weg naar de bodem vinden.

3. Gele plekken door engerlingen

Typische gele plekken op je gazon kunnen veroorzaakt worden door larven van engerlingen. Een engerling is de verzamelnaam voor vele soorten keverlarven, met name de rozenkever, junikever, sallandkever, julikever en meikever. Deze wil je liever niet in je grasveld hebben omdat ze in verloop van tijd grote schade kunnen aanrichten. Ten eerste vreten ze de wortels van het gras kapot waardoor het afsterft, met gele plekken en losliggend gras als gevolg. Vervolgens trekt dit verschillende soorten vogels aan, zoals kraaien en eksters, waarvoor de larven een lekker hapje zijn. Doordat de vogels tijdens het pikken het gras omwoelen, zorgen ze voor bijkomende schade. Ook mollen eten engerlingen waardoor je ook nog molshopen in je grasveld krijgt.

Als je last hebt van gele plekken door plaagdiertjes zoals engerlingen, dan is het wel nodig om ze zo snel mogelijk te bestrijden. Dit doe je het beste met aaltjes, onder andere verkrijgbaar op de website van Biogroei.

4. Geel gras door verkeerde bemesting

Soms kan je grasveld wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. Hiervoor kun je het beste het gazon twee tot drie keer per jaar bemesten. Wanneer je dit doet met organische meststof, dan zal het gras zelf de benodigde voedingsstoffen uit de mest halen op het moment dat het nodig is. Ook loop je hier geen risico dat de groene sprietjes verbranden door de zon. Geel gras na bemesten? Dan heb je te veel gebruikt of is het niet goed verdeeld over je gazon. Ook dit kan een oorzaak zijn van gele plekken op het gras.

Een makkelijke manier van voeding voor je bodem is door in de herfst niet alle bladeren van het gras af te harken. Het enige waarvoor je hoeft te zorgen, is dat het gras een beetje kan blijven ademen. Wanneer je blad versnippert met de grasmaaier, zakken de verkruimelde stukjes tussen je gras als gratis organische voeding.

5. Geel gras door verkeerd maaien

Door het gazon te maaien, ziet het er niet alleen mooier uit, het is ook belangrijk voor de gezondheid van je grasveld. Maai het alleen niet te kort, maar houd een hoogte aan tussen de vijf en zeven centimeter. Daarnaast is het belangrijk dat de messen van de grasmaaier scherp blijven. Heb je last van onkruid en mos, dan is het verstandig om je grasveld te verticuteren. De kale plekken zaai je vervolgens gewoon weer op.

Naast bovenstaande zijn er ook andere redenen van geel gras, die misschien iets meer voor de hand liggen. Denk aan een zwembad of speeltoestel dat je gazon bedekt of huisdieren die hun dagelijkse plasje op je grasveld achterlaten.

Wanneer je de mogelijke oorzaken van geel gras kent, kun je deze ook herstellen én voorkomen. Zo is deze zomer je gras minstens zo groen als bij de buren!

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *