Bonus voor duurzaamheid is bij Ahold niet nodig

Het ING House

De Derde Industriële Revolutie – II

We leven middenin een groene revolutie, de ‘Third Industrial Revolution’ zoals ING-analist Marco Gulpers hem noemt in zijn gelijknamige rapporten. De wereldbevolking groeit explosief, net als de wereldwijde welvaart, wat een einde maakt aan het tijdperk van goedkope grondstoffen. Bovendien neemt de samenleving geen genoegen meer met de hoeveelheid afval en broeikasgassen die onze economie produceert. Op het ING-congres ‘Industrial Revolution’ vertelden Nederlandse topbedrijven hoe zij inspelen op deze revolutie. hetkanWel was erbij en sprak met bestuurders van drie bedrijven: Shell, Ahold en ING. In drie blogs volgen de antwoorden op onze vragen, en die van jullie.

Vandaag deel II: het interview met Lodewijk Hijmans van den Bergh, chief corporate governance counsel bij Ahold.

In vergelijking met internationale bedrijven in dezelfde branche, presteert Ahold volgens het rapport van Marco Gulpers best in class op de duurzame criteria voor waterverbruik en afval. Het bedrijf scoort gemiddeld op het gebied van de uitstoot van broeikasgassen en energie. In zijn presentatie vertelt Lodewijk Hijmans van den Berg dat Ahold vijf peilers heeft gedefinieerd voor duurzame groei: gezond leven, eerlijke handel, klimaatactie, buurtactiviteiten en stimuleringsprogramma’s voor medewerkers om groen en gezond te leven.

In het duurzaamheidsrapport 2010 kan iedereen lezen hoe Ahold presteert op deze doelstellingen. Maar op basis van dit rapport ontving het bedrijf in elk geval 50% meer duurzaamheidspunten van vergelijkingssite Rankabrand.nl.

Frissewind: zijn de financiële targets ook gekoppeld aan de MVO-doelstellingen?

Hijmans van den Berg: “Nee, het is een integraal onderdeel van onze business. Hoe sustainable je bent, hoe je omgaat met je werknemers, hoeveel kilo’s je verkoopt, dat draagt allemaal bij. En daarmee is het business as usual. Natuurlijk is het ook relatief nieuw, en daarom krijgt duurzaamheidsbeleid een aparte focus via de doelstellingen op de vijf genoemde gebieden, maar ik kan me voorstellen dat maatschappelijk verantwoord handelen op termijn helemaal geïntegreerd is, en ik mijn baan niet meer hoef te vervullen.”

Frissewind: Toen Akzo Nobel duurzaamheid opnam in het bonusschema toonden de Amerikaanse collega’s ineens veel interesse in groene groeikansen. Zouden uw duurzame doelstellingen niet eerder worden bereikt als mensen er financieel wel op afrekenbaar zijn?

Hijmans van den Berg: “Aan uw vraag ligt de filosofie ten grondslag dat iets alleen gebeurt als het financieel afrekenbaar is. Ik deel die filosofie niet. Wij vinden duurzaam handelen belangrijk en dan doen we er gewoon ons best voor. U doet uw blog toch ook gewoon goed, ook als het niet afrekenbaar is?”

Frissewind: Volgens Marco Gulpers levert investeren in duurzaamheid voor Ahold miljoenen aan besparingskansen op. Je zou zeggen: dan kunnen groene producten ook goedkoper, toch?

Hijmans van den Berg: “Een van doelstellingen is om gezonde producten in alle categorieën te verkopen, het mag niet iets voor alleen de rijkere klasse zijn.”

Frissewind: Die kant wil ik precies op. Ik kan me voorstellen dat Ahold zegt: wij willen groene en gezonde producten voor iedereen beschikbaar maken, en daarom zorgen we dat deze producten ook op prijs concurrerend zijn. En we financiëren dit met de besparingen die we halen uit onze investeringen in duurzaamheid.

Hijmans van den Berg (glimlacht): “Kijk, je kunt natuurlijk allerlei gimmicks bedenken, maar het gaat ons om het doorvoeren van structurele veranderingen. Wij bekijken samen met de leveranciers hoe we voedsel duurzamer kunnen laten produceren. Die aanpak is waarschijnlijk impactvoller, en sluit in elk geval aan op onze bedrijfsvoering.”

Frissewind: Vergelijkingssite Rankabrand.nl meldt dat AH met 25% groene stroom al goede stappen zet in de richting van duurzame energie, maar supermarkt Deen is met 100% nog verder. Een supermarktketen kan dus al op 100% groene stroom draaien; is het een idee om jullie doelstelling aan te scherpen?

Hijmans van den Berg: “Voor ons is groene stroom maar een onderdeel. Het gaat er om dat je structurele maatregelen neemt om het energieverbruik in zijn totaliteit omlaag te brengen.”

Lees ook:
Wat zijn jouw groene vragen aan Shell en andere Nederlandse multinationals?

Met een beetje creativiteit kun je Shell in Nigeria een succes noemen

Over de schrijver