Geen BTW op zonnepanelen: slimme Oostenrijker maakt dit mogelijk voor alle Europeanen

Het Europese Hof Van Justitie. Foto: Alfonso Salgueiro Lora, Flickr
Het Europese Hof Van Justitie. Foto: Alfonso Salgueiro Lora, Flickr
Eén slimme Oostenrijker gaat er mogelijk voor zorgen dat alle Europeanen geen BTW meer hoeven te betalen op zonnepanelen. De Oostenrijkse particulier had zonnepanelen op zijn dak gelegd, maar bedacht zich dat hij in feite dezelfde status als andere energieleveranciers zou moeten hebben. Hij leverde immers toch ook energie aan het elektriciteitsnet? En als ondernemer zou hij recht moeten hebben op BTW afrek.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
De beste aanbieders van groene stroom
Hier moet je op letten als je zonnepanelen koopt
De Oostenrijkse Belastingdienst legde het geval voor aan het Europese Hof van Justitie. De Advocaat-Generaal van het Hof gaf de Oostenrijker gelijk op grond van Europese regelgeving. En — dat maakt het ook voor ons interessant — daar kunnen wij als Nederlanders ons ook op beroepen, ook als de richtlijn tegen de Nederlandse BTW wetgeving in gaat.
[adrotate banner=”11″]
De Oostenrijker beriep zich op het feit dat het leveren van zonnestroom in feite een economische activiteit is. Op grond daarvan kan iedere zonnepanelen eigenaar zich laten registreren als BTW ondernemer. De BTW op de totale investering in zonnepanelen (materiaal en arbeid) mag vervolgens verrekend worden met de BTW over de opbrengst.
In Nederland en de meeste EU lidstaten kennen we ook nog de kleineondernemersregeling, waardoor je geen BTW hoeft af te dragen over relatief kleine bedragen. Je kunt dus zelfs vrijgesteld worden van administratieve verplichtingen.
Het is op dit moment nog niet duidelijk of deze maas in de wet echt zal gelden. Het Hof moet het oordeel van de Advocaat-Generaal nog overnemen, maar in de meeste gevallen gebeurt dit.
Wil je in Nederland aanspraak maken op de BTW aftrek, dan moet je bij de Belastingdienst te kennen geven dat je bij de aanschaf van de panelen de intentie hebt om als BTW ondernemer aangemerkt te worden.
Bron: Bespaarbazaar. Van de site van Bespaarbazaar is ook een voorbeeldbrief te downloaden die je kunt gebruiken voor de Belastingdienst. Het advies van de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie is hier te vinden.

Over de schrijver