Geen dak voor zonnepanelen? Na winddelen nu ook zonnepanelendelen

Fcgroningen_ZonnepanelendelenWat als je zelf graag zonne-energie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Dan kon je al winddelen kopen bij de Windcentrale, die dit jaar weer twee windmolens wil crowdfunden. Maar je kunt nu ook zonnepanelen delen. Stichting 1miljoenwatt geeft samen met Essent iedereen de mogelijkheid om op het dak van een ander zonne-energie op te wekken. Je investeert hiervoor in één of meer van de ruim 1100 zonnepanelen op het dak van het voetbalstadion van FC Groningen, de Euroborg. Naar verwachting produceren alle zonnepanelen samen voldoende stroom om bijvoorbeeld ruim 70 huishoudens ieder jaar van elektriciteit te voorzien.
De investeringen worden ZoNbligaties genoemd: 1 zonnepaneel is 1 ZoNbligatie. Over deze ZoNbligatie ontvang je een rendement dat meebeweegt met de stroomprijzen, zogenaamde “zonne-rente”. Bij de huidige stroomprijzen is de zonne-rente naar verwachting gemiddeld 2,2% per jaar (voor Essent-klanten 2,5%). Een ZoNbligatie kost EUR 550,-met een looptijd van 24 jaar. Het rendement is met 2,2% weliswaar niet zo hoog, maar bij de meeste banken ontvang je rond de 2% spaarrente, dus je kapitaal levert nog altijd meer op als zonnepaneel op de Euroborg dan als spaargeld op de bank. Daarnaast heb je geen jaarlijkse onderhoudskosten zoals je bij je eigen zonnepanelen wel hebt. Na 24 jaar ontvang je het aanschafbedrag terug.
Lees ook:
Nieuwe salderingswet voor schone energie veel effectiever dan subsidie

Over de schrijver

1 reactie op “Geen dak voor zonnepanelen? Na winddelen nu ook zonnepanelendelen”

  1. Obligaties blijven een financieel product, waarbij je afhankelijk blijft van onbetrouwbare financiele bedrijven en ook nog eens van de fossiele energie markt
    Koop liever een echt zonnepaneel, of beter een stukje echt windpark
    Dat levert voor hetzelfde geld, vier keer mer kWh

Reacties zijn uitgeschakeld.