6 redenen om te stoppen met het eten van eieren

Toen ik zes jaar geleden besloot om veganist te worden, dacht ik dat ik kaas het meeste zou missen. Dit bleek niet het geval. Slechts heel af en toe had ik heel erg veel zin in een broodje kaas, maar er bleken redelijk goede plantaardige alternatieven te bestaan om dit gat op te vullen (waarvan sommigen, zoals Mr & Mrs Watson en Rosie & Riffy. inmiddels helaas ook al weer gestopt zijn). Eieren bleken een grotere uitdaging. Niet zo zeer omdat ik dagelijks een eitje tikte (dat viel eigenlijk reuzemee), maar omdat ei in heel veel gerechten zit verwerkt. Denk aan quiche, taart, koekjes, pasta, mayonaise, soufflé (om er maar een paar te noemen). Hoe ging ik dat ooit oplossen? Ik moest opnieuw leren koken.

Vegan vervangers van eieren

Zo bleek Aquafaba (het kookvocht dat in een potje kikkererwten zit) een heel geschikt ingrediënt voor meringue, chocolademousse of vegan mayo. Met kikkererwtenmeel kan je prima een tortilla maken. Een cake of taart kon je bakken met banaan, appelmoes of vegan ‘ei’ van lijnzaad of chiazaad (laat 1 el lijnzaad wellen in 2 el water). Een blok tofu kan je verkruimelen en met behulp van kala namak (zwart zout), kurkuma (voor de gele kleur) en edelgistvlokken (voor de umami) veranderen in een roerbakei of eiersalade. En dan is er nog zijden tofu dat je (net als ei) over de vulling van je quiche kan gieten.

Smaakte dit allemaal hetzelfde als de dierlijke variant? Nee. Maar als je dat idee loslaat, dan gaat er een wereld voor je open van nieuwe smaken en ingrediënten waarbij je je vingers aflikt (en die in veel gevallen ook nog eens gezonder zijn). Daarbij komt dat we vroeger helemaal geen ei toevoegden aan taarten, koekjes of andere baksels. Eieren werden pas later toegevoegd (toen ze minder schaars werden) om calorieën toe te voegen aan een gerecht. Maar calorieën is precies waar we heden ten dage geen gebrek aan hebben. Dus laat maar weer weg dat ei.

Dit is waarom je minder of geen eieren zou moeten eten

De vraag is dan natuurlijk: waarom zou je minder (of zoals ik geen) eieren willen eten? Want de eieren van de hobbykip van de buren zijn toch wel okay? We zetten het voor je op een rij.

 1. Legkippen leven onder verschillende omstandigheden. Zo heeft de kooikip slechts anderhalf A4’tje de ruimte en kan daardoor niet eens haar vleugels strekken. De scharrelkip (klinkt goed, dat scharrelen) heeft ook nog steeds maar twee A4’tjes de ruimte en mag niet naar buiten. De uitloopkip mag wel naar buiten, maar haar snaveltje wordt ook op pijnlijke manier gekapt (met een heet mes zonder pijnstillers of met een infrarood laser) als ze nog maar een paar dagen oud is. Dit is om te voorkomen dat ze elkaar gaan pikken als ze zo dicht op elkaar zitten. Kortom, het is geen feest om kip te zijn.
 2. De hedendaagse legkip is zo gefokt dat ze zo’n 300 eieren per jaar legt, terwijl dat er van nature eigenlijk maar 10 tot 12 per jaar zouden moeten zijn (en in 1905 waren het er nog ‘maar’ 120 per jaar). Door die grote hoeveelheid eieren (30x zoveel als zou moeten) hebben kippen vaak een tekort aan calcium (dat aan hun eigen lijf wordt onttrokken). Legkippen hebben dan ook vaak last van gebroken botten en osteoporose.
 3. De kippen die niet meer voldoende eieren produceren worden geslacht (dat geldt ook voor veel biologische kippen). Ze zijn dan namelijk niet meer rendabel. Dat gebeurt gemiddeld al na 18 maanden (1,5 jaar), terwijl kippen makkelijk 10 jaar oud zouden kunnen worden. Er wordt dus behoorlijk wat van hun levensjaren afgesnoept. De kip die we eten is er overigens nog slechter aan toe: die leeft gemiddeld tussen de 35 en 81 dagen en haalt daarmee dus nog niet eens de leeftijd van 3 maanden (ook de bio-kip). Eet dan maar eens met droge ogen kip. Of eieren (want daar hadden we het over). Lees hier meer over de weg naar het slachthuis (waarschuwing: dat gaat er ook niet zachtzinnig aan toe).
 4. De haantjes worden sowieso gedood: meestal al op de dag van geboorte (ze zijn namelijk niet van nut, want ze leggen geen eieren). Het gaat in Nederland jaarlijks om zo’n 45 miljoen haantjes per jaar die vergast of versnipperd worden (ook de biologische).
 5. Ook het houden van hobbykippen die thuis vrij rond lopen is geen oplossing voor de haantjes, want die kopen de mensen meestal niet (en worden dus ook gedood, als restafval van de eierindustrie). Daarbij komt dat ook deze kippen afstammelingen zijn van de doorgefokte kip en dus zoveel mogelijk eieren leggen, wat zwaar is voor het lijf. Als je de eieren wegneemt, stimuleer je deze kip een nieuw ei te leggen. Laat je ze liggen, dan is die drang er minder en hebben ze dus een iets lichter bestaan. Daarbij komt dat de kippen die eieren zelf ook opeten als blijkt dat ze niet uitkomen en dat is weer goed voor de gezondheid van de kip (calcium enzo).
 6. Dan is er nog onze eigen gezondheidskwestie. Het schijnt dat het dagelijks eten van slechts een half ei al de risico’s op hart- en vaatziektes en diabetes type 2 verhoogt. Dit komt met name omdat eieren het cholesterolniveau verhogen. Het voedingscentrum adviseert dan ook om niet meer dan 2 of 3 eieren per week te eten, dat is natuurlijk inclusief al het ei dat verwerkt is in koekjes, pasta of mayonaise. Gemiddeld eten we zo’n 200 eieren per persoon per jaar blijkt uit cijfers van Wageneingen University Research (WUR): dat is dus meer dan het aanbevolen maximum van 2 of 3 per week. En dan is er nog de recentie kwestie van Pfas dat in eieren van hobbykippen werd aangetroffen.

Lees ook:

Over de schrijver

7 gedachten over “6 redenen om te stoppen met het eten van eieren”

 1. Wat een onzin dat een ei ongezond voor je is! Dit is een allang achterhaald idee, eieren zijn gigantische vitamine en mineralen bommetjes en zitten vol gezonde voedingstoffen. Het hele cholesterolverhaal stamt uit de 50er jaren en is maar door 1 persoon in de wereld geholpen. Inmiddels weet men zoveel beter…..
  Dat neemt niet weg dat de meeste kippen het inderdaad niet al te best hebben en dat is wel een treurig gebeuren. Gelukkig is men zich daar tegenwoordig wel meer van bewust (mag ik hopen).
  Ik heb makkelijk praten, wij hebben zelf kippen die de hele dag buiten lopen en heerlijke eitjes leggen, maar dat is voor de meeste mensen helaas niet weggelegd.

 2. Kijk ook eens naar de diervriendelijkheid van Kipster eieren. Volgens mij hebben die een goed leven, de haantjes worden ook niet direct gedood, maar later als vlees verkocht. En ook op andere punten van diervriendelijkheid komen ze er goed uit.
  Daarnaast is de milieu impact van deze eieren veel lager dan van andere eieren.

 3. dag Wyke,
  bescheidenheid tav eieren eten is heel goed, vanuit het vaak beroerd leven van kippen en zeker vanuit de ‘onnuttigheid’ van haantjes (wat ook geldt voor andere mannelijke landbouwdieren). Maar wat je verder zegt:
  “Als je de eieren wegneemt, stimuleer je deze kip een nieuw ei te leggen. Laat je ze liggen, dan is die drang er minder en hebben ze dus een iets lichter bestaan. Daarbij komt dat de kippen die eieren zelf ook opeten als blijkt dat ze niet uitkomen en dat is weer goed voor de gezondheid van de kip (calcium enzo)”
  Dit is werkelijk grote onzin: of ik de eieren nu weghaal of laat liggen, dat heeft absoluut geen invloed op eieren leggen. Ook blijven kippen vaak weken langer op de eieren broeden als de kuikens niet komen, bijv omdat de eieren niet goed bevrucht waren, of tussendoor teveel afgekoeld. En als ze dan na enkele weken te lang zitten het broeden opgeven willen ze niets meer met het nest te maken hebben, alleen maar weer lekker naar buiten. En tot slot: een kip eet alleen de eigen eieren op als ze beschadigd zijn, ze kannibaliseren nooit zomaar een ei! Nee Wyke, ik lees graag je stukjes maar dit zijn echt drie onjuiste bedenksels.
  PS Ik heb oude en puur gezonde kippen, Welsum en Barneveld, niks ‘opgefokts’ dus.

 4. Hoi,

  Interessant in het artikel vind ik dat vroeger andere oplossingen gebruikt werden ipv ei. Verder vind ik dat er altijd bronnen vermeld moeten worden. Ei en cholesterolverhoging ? 🧐 Ik vind dat ik al goed bezig ben om om de dag vlees te eten. We eten trouwens geen kip, maar broederhaan. Verder geen vlees uit supermarkt, maar online besteld zodat we meer weten over herkomst dier.
  We eten biodynamische eieren. Het artikel heeft me wel aan het denken gezet en ik ga eens kijken of ik ons eiergebruik kan halveren.

  Groetjes,
  Lisette

 5. De hoeveelheid die je kunt eten ligt er geheel aan hoe je voor de rest eet en hoe je leeft. (Veel beweegt/sport t.o.v. andere voeding).
  Daarbij is het cholesterol in voeding een ander dan dat in een ei.
  2 tot 3 eieren is een gemiddelde en geen bindend advies voor iedereen. Eigenlijk, om het goed te willen en kunnen weten, zou een ieder apart doorgelicht moeten worden om te weten wat goed is.

Reacties zijn gesloten.