Geen voldoendes in top 21 duurzame supermarkten

Eva Freude Flickr
Foto: Eva-Freude (Flickr)

De publieke verslaglegging over verantwoord ondernemen van de supermarktketens in Nederland is matig, zo stelt Rankabrand.nl na een analyse van de publicaties op websites van supermarktketens. Rank a Brand deed dit onderzoek naar aanleiding van de aangenomen motie ‘Eerlijke Supermarkten’ van de ChristenUnie, dat erop is gericht om alle huismerk producten in 2015 ‘duurzaam’ te maken. Albert Heijn, op de voet gevolgd door C1000, heeft de meeste ‘best practices’ concreet beschreven. Aldi, Nettorama en Sanders publiceren weinig tot niets over hun beleid en prestaties voor
verantwoord ondernemen.

Hoewel alle supermarkten zijn aangesloten bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en dus al verschillende duurzaamheidsconvenanten hebben ondertekend, zijn de bedrijven over het algemeen nog weinig transparant en concreet op hun websites. “Zelfs de koplopers Albert Heijn en C1000 scoren nog maar een kwart van de punten,” zegt communicatiemanager Imke van Schaaijk.

“Het is duidelijk dat duurzaamheid bij de supermarktformules op de agenda staat, maar weinig supermarkten publiceren naast het verhaal ook de concrete doelstellingen en cijfers.”
Wat betreft de verslaglegging over milieugerelateerde zaken, zoals het assortiment biologisch, geeft de sector weinig houvast. Van Schaaijk: “Elke supermarktketen houdt de verkoopcijfers van het biologisch assortiment netjes voor zichzelf bij. Maar om de prestaties tussen bedrijven te kunnen vergelijken zou die informatie ook online beschikbaar moeten zijn. Alleen Albert Heijn en Deen Supermarkten geven hier een indicatie over.”

De meeste supermarkten noemen online wel verschillende maatregelen om hun CO2-uitstoot te beperken, zoals het afdekken van koel- en vriesinstallaties en het gebruik van zuinige verlichting.
Maar of die inspanningen leiden tot een werkelijk kleinere voetafdruk van het bedrijf is meestal niet na te gaan. Alleen Albert Heijn publiceert jaarlijks de voetafdruk van uitgestoten broeikasgassen, welke van 2008 tot 2009 groter is geworden. “Verder vermelden supermarkten weinig concrete doelstellingen om die voetafdruk binnen een bepaalde tijd met een bepaald percentage te verkleinen,” aldus Van Schaaijk.

Top 21 Transparante, groene en eerlijke supermarkten (max. 20 punten)*

1. Albert Heijn 6
2. C1000 5
3. Deen 4
4. Jumbo 4
5. Plus 3
6. Super de Boer 3
7. Dekamarkt 2
8. Dirk 2
9. Boni 1
10. Coop 1
11. Emté 1
12. Hoogvliet 1
13. Jan Linders 1
14. Lidl 1
15. MCD 1
16. Poiesz 1
17. Spar 1
18. Vomar 1
19. Aldi 0
20. Nettorama 0
21. Sanders 0

Over de schrijver

5 reacties op “Geen voldoendes in top 21 duurzame supermarkten”

  1. Heel fijn dat Miss SOMO zo begaan is met Fair Trade fruit, heb Alleen een structureel bezwaar ;hoe moeten minima,,lijders,,huishoudens en minderbedeelden dan de nodige vitamientjes [nu al een crime !!]bekostigen. Ben er mee eens dat het wel anders kan,maar als je je kinderen al veel moet ontzeggen[sport en plezier e.a.] kan je hier weinig mee !!Zijn er heel veel die hier mee kampen is dat er[be]kend ?! Krijgen die Fruitsubsidie dan ?! Een bezorgde Nederlander……

  2. Inderdaar, ik mis ook de Echt verantwoorde supermarkten in het overzicht.
    Zoals De Natuurwinkel en Ecoplaza, maar er zijn er meer. Wel ben ik erg blij dat de Groot Grutter bovenaan staat. Het onderzoek laat ook zien hoe moeilijk het kennelijk is om producten te verkopen waar geen slaven en kinderen aan gewerkt hebben. Pas in 2015 zijn deze producten uit de winkel. Een goed vooruitzicht, dat wel.
    Laten we de winkeliers onder druk zetten deze afspraak ruim optijd na te komen.

Reacties zijn uitgeschakeld.