Geen zin in sporten? Daar is een pilletje voor!

Pil
Bron: Grumpy-Puddin (Flickr.com)

Wetenschappers hebben een hormoon ontdekt dat motiveert om meer te bewegen. Onderzoekers van de Universiteit van Zürich, Zwitserland ontdekten dat wanneer het hormoon erytropoëtine (EPO) verhoogd werd in de hersens van muizen, dit hen motiveerde om sneller te gaan lopen. Ditzelfde hormoon zit in doping die we kennen uit de wielersport. Maar het werkt zonder het aantal rode bloedcellen te verhogen, zoals bij doping wel het geval is.
Ook effect op de stemming
De wetenschappers willen dit hormoon in een pil stoppen, zodat het hulp biedt aan mensen die een extra steuntje in de rug wel kunnen gebruiken. De pil zou kunnen helpen voor mensen met een aandoening waar een verhoogde lichamelijke activiteit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij zwaarlijvigheid of Alzheimer. Onderzoeker Max Gassmann: “We hebben laten zien dat EPO de motivatie om te trainen doet toenemen. Daarnaast heeft EPO waarschijnlijk ook een algemeen effect op de stemming van een persoon en zou het gebruikt kunnen worden bij patiënten die lijden aan depressie en aanverwante ziekten.”
Kwakzalverij
Deze pil zou een antwoord zijn op alle afslankmiddelen die veelal als kwakzalverij beschouwd kunnen worden. “Als je een goede training niet in een pil kunt stoppen, dan stop je motivatie in een pil,” aldus Dr. Gerald Weissmann van The FASEB Journal. “Er komen steeds meer mensen met overgewicht en obesitas, dus we moeten het probleem benaderen vanuit alle hoeken. Misschien komt er ooit een dag dat sportscholen net zo makkelijk worden gevonden als een fast food restaurants.”
Bron: Daily Mail
Lees ook
Pasta, brood en aardappelen: koolhydraten mogen weer!
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?