Geert werkt met De Kleine Aarde aan een duurzame oplossing voor de landbouw

Een duurzame oplossing voor de landbouw: daar werken ze aan op deze historische plek: De Kleine Aarde in Boxtel. Al in 1972 begon een groep idealisten er een off grid community, die aan de basis stond van de biologische landbouw. Toen zij de handdoek in de ring gooiden, werd De Kleine Aarde een educatief centrum dat de ecologische footprint bedacht en op de kaart zette. Na jaren van leegstand liggen er nu plannen op tafel om hier ruimte te bieden aan vernieuwende ontwikkelingen en een duurzame oplossing voor de landbouw. En het mooie is: jij kan meedoen. Initiatiefnemer Geert van der Veer vertelt hoe.

De Kleine Aarde in Boxtel

Geert woont in Boxtel en kent De Kleine Aarde al zijn hele leven. “Ik ben ermee opgegroeid,” vertelt hij. “In de jaren ’70 werd hier de basis voor biologische landbouw gelegd en kwam het Koningshuis op bezoek. In de jaren ’80 ontstond hier het idee voor het berekenen van je ecologische footprint als antwoord op de vraag hoeveel aardes we eigenlijk nodig hebben voor onze levensstijl.” Die berekeningen gebruiken we nu nog voor Earth Overshoot Day. Dat is dé dag waarop we alle beschikbare natuurlijke grondstoffen voor dat jaar hebben opgebruikt. Dit jaar is dat op 28 juli. Al bereikten we dat punt in Nederland met onze lifestyle helaas al op 12 april.

“De Kleine Aarde is echt een icoon,” zegt Geert. “Maar de laatste jaren was het eigenlijk meer een museum geworden dan een plek voor vernieuwing. Dus toen de Nationale Postcode Loterij er in 2013 de stekker uittrok, ging het failliet. De gemeente nam de grond en de gebouwen over, maar sindsdien is het eigenlijk een twistpunt geweest. Want wat ga je met deze plek doen? Dat is een ingewikkelde vraag, zeker met de huidige stikstofcrisis.” En dus bedacht Geert dat dit een prima plek was om te werken aan een duurzame oplossing voor de landbouw.

Duurzame oplossing voor de landbouw

Zelf heeft Geert een achtergrond in de landbouw en begon hij in 2012 met de ontwikkeling van het idee voor Herenboeren, waarbij 200 huishoudens (herenboeren) samen eigenaar zijn van een boerderij. “In 2015 is de eerste coöperatieve boerderij gestart in Boxtel. Inmiddels zijn er 14 boerderijen en nog eens 37 in ontwikkeling waarin 10.000 huishoudens participeren. Het is in tien jaar tijd een enorme beweging geworden.” Geert begon met Herenboeren, omdat hij zag dat we binnen de landbouw voor een enorme opgave staan. “Daar heb je een bedrijfsmodel voor nodig en ik wilde kijken hoe ingewikkeld het is om iets te bedenken en op te zetten dat wellicht duurzamer is dan de gangbare vormen van landbouw.”

Duurzame Oplossing Landbouw

Een gezond voedselsysteem

Met Herenboeren werkt hij dus al aan een duurzame oplossing voor de landbouw. en die bak ervaring en kennis die hij daarin heeft opgedaan, wil hij graag delen. “En wat is dan een mooiere plek om dat te doen dan bij De Kleine Aarde?” zegt Geert, al stopt het daar niet als het aan Geert ligt. “Ik zou uiteindelijk vier à vijf van dit soort plaatsen in Nederland willen realiseren.” Plaatsen waar boeren, consumenten, wetenschappers en particuliere financierders samenkomen om te werken aan een duurzame oplossing voor de landbouw en een gezond voedselsysteem waarbij de bodem en de boer centraal staan.

Een plaats voor boeren en burgers

“Op De Kleine Aarde maken we programma’s die huidige en toekomstige boeren inspireren en begeleiden naar het maken van concrete stappen richting duurzaamheid. Daarnaast richten we ons ook op burgers, om de betrokkenheid en het bewustzijn te vergroten. Niet met een belerend vingertje, maar heel laagdrempelig door het organiseren van leuke activiteiten, zoals een kookworkshop. Door lekker eten en lachen hopen we stiekem een zaadje te planten.”

De aankoop van de grond en het ontwikkelen van die programma’s heeft Geert samen met de Stichting Plaatsen al kunnen financieren, maar voor het opknappen en inrichten van de panden is nog geld nodig. Via One Planet Crowd is daarom een crowdfunding opgezet waar je nog tot 1 juli aan kan bijdragen om zo onderdeel te zijn van de zoektocht naar een duurzame oplossing voor de landbouw.

Duurzame Oplossing Landbouw

Zo kan je meedoen met De Kleine Aarde

“Ook hier kiezen we voor de coöperatieve vorm,” legt Geert uit. “Diegene die investeert, bepaalt ook mee wat er gaat gebeuren. Maar er is natuurlijk ook financieel rendement. Zo behalen we winst uit de educatieve programma’s en het restaurant, het rendement is 5%. Je kan al inleggen vanaf 250 euro, dan ben je al lid van de coöperatie en heb je al zeggenschap. We willen De Kleine Aarde op die manier teruggeven aan de ‘commons’, de burgers, want individueel bezit heeft ons niet veel gebracht, dus we doen het anders.”  Samen werken aan een duurzame oplossing voor de landbouw dus, want dat kunnen de boeren niet alleen. Dat moeten we met z’n allen doen.

Wil je meedoen met de zoektocht naar een duurzame oplossing voor de landbouw en investeren in De Kleine Aarde? Dat kan via deze link

Over de schrijver

1 gedachte over “Geert werkt met De Kleine Aarde aan een duurzame oplossing voor de landbouw”

Reacties zijn gesloten.