We hebben allemaal in verschillende mate wel eens last van een beetje sociale stress. Iemand op date vragen of naar een feestje gaan waar je bijna niemand kent zal bij veel mensen toch wel tot een licht onderbuikgevoel leiden. Maar bij de meeste mensen is dit niet een reden om het niet te doen. Maar wat nou als je begint te zweten bij de gedachte aan die netwerkborrel of familiebijeenkomst van volgende week en daarom maar afzegt? Sociale angst is voor veel mensen een groot probleem. Wetenschappers hebben nu een opmerkelijke tip die je misschien net over de streep trekt: eet eens wat vaker zuurkool. Gefermenteerd eten, zoals zuurkool, maar ook yoghurt, wijn, boerenkaas, etc. kan namelijk een positief effect hebben op deze symptomen van een sociale fobie.
Over sociale fobie
Een sociale fobie, ook wel sociale angststoornis genoemd, is angst voor hele gewone alledaagse sociale interacties. Het is de derde meest voorkomende psychische aandoening en belemmert mensen in hun dagelijks bestaan. Symptomen van een sociale fobie zijn: angst voor afwijzing, commentaar, kritiek, pesten en uitlachten, (angst voor) overmatig blozen, zweten, trillen en stotteren. Iedereen ziet natuurlijk wel eens op tegen een bepaalde afspraak of een feestje, maar voor de meeste mensen is dat geen reden om niet te gaan. Voor mensen met een sociale fobie wel.
Fobieën zijn gedeeltelijk erfelijk bepaald. Het is niet duidelijk wat precies wordt geërfd bij een sociale fobie, maar er is wel een relatie tussen de fundamentele persoonlijkheidseigenschap ‘neuroticisme’ en sociale fobie. Neuroticisme in de psychologie is de mate waarin mensen geneigd zijn negatieve emoties zoals nervositeit, angst, jaloezie, schuld en depressieve gevoelens te ervaren.
Meestal wordt sociale fobie behandeld met cognitieve therapie en medicijnen, maar nu is er onderzoek dat uitwijst dat het eten van probiotica, die veelal in gefermenteerd eten zitten, positief effect heeft op de symptomen van sociale angst.
Gefermenteerd eten en sociale fobie
Het eten van gefermenteerd voedsel heeft een hoop voordelen: het verbetert je immuunsysteem, je krijgt minder last van krampen en darmgassen, je hebt een kleinere kans op acne, krijgt meer energie en daar stopt de lijst niet. (Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel).
Onderzoek van de universiteit van Maryland toont nu aan dat er ook een verband is tussen het eten van gefermenteerd voedsel met probiotica en sociale fobie symptomen. In het tijdschrift Psychiatry Research publiceerden onderzoekers een artikel hierover.
De onderzoekers ontwikkelden een test tool die door 710 studenten werden ingevuld. Het onderzoek toont aan dat er een relatie is tussen het eten van gefermenteerd voedsel en sociale angst symptomen. Met andere woorden de studenten die meer gefermenteerd voedsel aten, hadden minder last van sociale angst symptomen. Behalve het eten van gefermenteerd voedsel bleken ook andere factoren van belang. Zo bleek het effect van het gefermenteerd voedsel het grootst voor studenten die hoog scoorden op de persoonseigenschap ‘neuroticisme’.
Zoals hierboven is uitgelegd, is neuroticisme iets wat (in ieder geval gedeeltelijk) genetisch bepaald is en verband houdt met sociale angst fobie. Dit betekent dat studenten met genetische aanleg voor een sociale angstfobie extra baat hadden bij het eten van gefermenteerd voedsel. Verder bleek ook dat sporten een positieve invloed had op de mate van sociale angst. Sporten kan dus ook zorgen voor minder sociale angst symptomen.
Probiotica in het gefermenteerde voedsel heeft volgens de onderzoekers een positief effect op de darmflora, die vervolgens weer een positieve invloed heeft op de mate waarin mensen last hebben van sociale angst. Wel waarschuwen ze zelf dat er niet teveel harde conclusies getrokken moeten worden op basis van dit onderzoek. Er is meer onderzoek nodig, in de vorm van een experiment, om een oorzaak-gevolg relatie te kunnen aantonen; Het kan zijn dat een lage mate van sociale angst een oorzaak is van de toename in gefermenteerd eten, maar het kan ook zijn dat een andere factor die niet in het onderzoek is meegenomen zowel de vermindering van sociale angst als de toegenomen inname van gefermenteerd voedsel veroorzaakt.
Hoewel er op basis van dit onderzoek geen causaal verband is aangetoond en ook de richting van dit verband niet duidelijk is, is dit het eerste onderzoek dat een relatie laat zien tussen gefermenteerd voedsel en sociale angst. Zeker het proberen waard voor mensen met een sociale angst fobie. Baat het niet, dan schaadt het ook niet!
Zelf gezond eten voor lichaam en geest? Experimenteer dan eens met fermenteren:
[adrotate banner=”42″]
Bron: ScienceDaily