Geheugen speelt een spelletje met ons hongergevoel

3475772866 F850Ec3847 Z
Flickr.com (Avlxyz)

De herinnering aan een grote maaltijd is voor je hersenen belangrijker dan de werkelijke hoeveelheid. Dat ontdekten onderzoekers aan de Universiteit van Bristol. Aan honderd man boden ze een gratis lunch aan: stiekem werd soep in en uit hun kommetje gepompt. Wat ze in de veronderstelling waren dat ze aten, klopte niet met de werkelijkheid. Direct na het eten beoordeelden ze zichzelf juist in wat ze naar proportie gegeten hadden. Maar nog geen paar uur later, werd de herinnering aan eten belangrijker dan de maaltijd zelf. 
Deelnemers die dachten dat ze een grotere portie hadden gegeten, hadden minder trek in een volgende maaltijd. En wanneer ze 24 uur later geconfronteerd waren met twee verschillende porties: kozen ze de kleinere, omdat ze in de veronderstelling waren dat het ‘vullend’ genoeg zou zijn.
Het geheugen speelt dus een grote rol in onze ervaring van honger. Leuk zou zijn als je dit ook in het echt zou kunnen toepassen. Maar je kunt eten niet van je bord laten verdwijnen zonder dat je het zelf doorhebt…
Bron: The Atlantic: Health
Lees ook
Acht zoete alternatieven voor suiker
Artsen weten te weinig over gezonde voeding
Duurzame producten zijn crisisbestendig

Over de schrijver