Geitenwollen sokken: klopt dat imago nog wel?

Foto: Paul White, Flickr, CC BY 2.0
Foto: Paul White, Flickr, CC BY 2.0
Citaat uit de Dikke Van Dale: ‚Gei·ten·wol·len (bijvoeglijk naamwoord): van geitenwol: geitenwollen sokken als kenmerk van wereldvreemde, linkse idealisten.’

Zelfs de dikke Van Dale liegt er niet om: mensen die sokken van geitenwol dragen hebben kennelijk allemaal een idealistische inborst. Ze hebben de missie om de wereld verbeteren en zijn tevens een beetje vreemd. Maar klopt dat imago wel? Volgens recent onderzoek van Milieu Centraal blijkt namelijk dat geitenwol helemaal niet zo goed is voor het milieu. Sterker nog: wol is één van de materialen die de grooste negative impact op het milieu heeft. Wij zochten voor je uit of het imago nog wel klopt, en zo nee: hoe we het anders in kunnen vullen.

Broeikas knallers

“Allereerst klopt de term geitenwollensok niet” zegt Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal. “Het gaat natuurlijk vooral om het imago van het woord, maar geiten hebben een vacht van haren en het is veel te kostbaar om daar wol van te maken. Er zijn wel mensen met geitenharen kledingstukken, maar de wol die het meest wordt gebruikt, is toch echt die van alpaca’s en schapen.”

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat het productieproces van wol een gigantische impact heeft op het milieu. Deze wollige viervoeters nemen niet alleen veel ruimte in maar laten ook nog de hele dag door boeren en scheten. Dat klinkt niet alleen onfris, dat is het ook. Al blatend zijn deze beestjes namelijk verantwoordelijk voor de uitstoot van veel methaangas. Methaan is een sterker broeigas dan CO2. Ter vergelijking: 1 kilo methaan heeft hetzelfde effect als 28 kilo CO2. Al die schapen en geiten dragen dus direct bij aan de opwarming van de aarde. Als dat zo door gaat hebben we in de toekomst misschien wel helemaal geen wollen sokken meer nodig.

Nooit meer wol kopen?

Als je de infographic op de site van Milieu Centraal ziet, vraag je je af of je ooit nog iets van wol zou moeten kopen. Zo heeft de wol niet alleen negatieve invloed op de opwarming van de aarde, maar ook op landverbruik, waterverbruik, bestrijdingsmiddelen en dierenwelzijn. Daarmee scoort het bijna net zo slecht als zijde.

Moet je nooit meer wol kopen? Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Over de schrijver