Geld verdienen door te fietsen naar je werk? Ja, dat kan. We leggen uit hoe.

Dat je geld bespaart door te fietsen naar je werk in plaats de auto of het OV te pakken wist je waarschijnlijk al. Maar dat je er ook geld mee kan verdienen is nog niet zo bekend. Daarom laten we je vandaag drie manieren zien waarmee je die fietskilometers omzet in euros op je bankrekening.

1.    verdien punten met deze apps

Er zijn verschillende apps waarmee je punten kan verdienen met iedere gereden kilometer naar je werkplek. Die punten kan je dan weer omzetten in leuke kortingen in de webshop.

Go Velo is zo’n app. Hij heeft iets weg van de bekende Ommetje app van de hersenstichting – hij is namelijk ook gemaakt door gedragswetenschappers. De app heeft als doel om fietsen naar je werk een gewoonte te maken waardoor je het blijft doen. Een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is door je met punten te belonen die je kan verzilveren in de webshop. Dat wordt kilometervreten voor dat ene leuke item.

De app van Ring Ring heeft een iets andere aanpak. Met de punten die je verdient kun je twee dingen doen: of je geeft ze aan een zelfgekozen goed doel of je besteedt ze bij een lokale winkelier. Zo heb je een mooie korting bij elkaar gefietst en steun je ook nog eens goede doelen.

2.    vul je spaarvarken door te fietsen

Je bespaart niet alleen op brandstofkosten en op de slijtage van je auto – het is vier keer zo goedkoop om met de fiets naar je werk te komen – je bespaart ook op medische kosten omdat regelmatig fietsen gezond voor je is. Onderzoek laat zelfs zien dat je 13% fitter wordt en 10 jaar jonger dan je collega’s. Dan hoef je gelijk niet meer naar de sportschool wat ook weer een besparing oplevert.

Als je al het geld dat je bespaart opzij zet dan heb je aan het einde van het jaar een leuk potje om wat leuks van te doen. Onderzoek laat zien dat het helpt om je doelen te behalen als je fysiek en zichtbaar spaart. Stop dat geld dat je nu overhoudt daarom in een glazen pot en zet hem op een zichtbare plek.

Zo zie je wekelijks dat geldbedrag groeien wat je nog harder zal motiveren om vaker de fiets te pakken en die dure auto te laten staan. Misschien kun je zelfs al een doel bedenken waarvoor je je fietsvoordeel wilt gebruiken?

3.    doe mee met een fietsplan

Wist je dat je met een fietsplan (zoals bij Hellorider) een flink belastingvoordeel kan krijgen op een nieuwe fiets? Dit is een regeling van de overheid om fietsen te stimuleren.

Doordat je een bijtelling betaalt van 7% en je werkgever de leaseprijs van je salaris inhoudt, betalen jullie allebei minder belasting. Hierdoor ontstaat er een leuk voordeel dat op kan lopen tot 40% ten opzichte van het kopen van een fiets. En je mag hierbij iedere fiets uitkiezen die je maar wilt van omafiets tot e-bike tot bakfiets en zelfs de supersnelle speed pedelec. 

En door deze bijtelling mag je de fiets ook onbeperkt privé gebruiken en hoef je dus geen kilometers meer bij te houden zoals vroeger. Het enige dat je wel moet bedenken is dat je op de dagen dat je met de fiets naar kantoor komt geen reiskostenvergoeding krijgt, tenzij je baas een werkgeversbijdrage doet.

Dat wordt dus trappen voor die flappen. En als bonus krijg je er ook nog een slanke taille, goede conditie en frisse blos op je wangen bij. En natuurlijk een blije baas, want fietsen is ook goed voor je productiviteit en creativiteit. We zijn niet voor niets Nederland fietsland, laten we daar ook Nederland fiets naar je werk-land van maken.

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Hellorider. Hellorider is een zakelijk leasefietsplatform dat graag heel Nederland op de fiets naar het werk ziet. Omdat dit goed is voor het klimaat, je gezondheid en je duurzame doelen. Je kan je werkgever eenvoudig aanmelden voor een fietsplan, maar ook als ZZP’er kan je van dit voordeel genieten. Plus de pechhulp voor onderweg en al je verzekeringen zodat je nooit hoeft om te fietsen als je stalen ros het even niet doet. Lees hier meer. 

Over de schrijver