Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 60 procent van de Nederlandse stellen ruzie maakt over geld. Ruim vier op de tien Nederlanders staat met enige regelmaat rood en een op de drie heeft een persoonlijke lening afgesloten. Een vijfde heeft niet eens geld achter de hand om grote uitgaven te kunnen bekostigen. Wil jij financieel gezond en gelukkig leven, dan kun je bepaalde geldgesprekken écht niet uitstellen.
Met je partner: Waar gaat ons geld heen?
Voorkom ruzies over geld binnen je relatie door er over te praten. Wat komt er binnen? Wat wordt er uitgegeven? Hoeveel geld is nodig om de vaste lasten te betalen en hoeveel zou eigenlijk gespaard moeten worden? Stel samen een begroting op en neem daarin ook een post op voor persoonlijke uitgaven. Voor dat geld hoef je geen verantwoording af te leggen. Neem alle grote financiële beslissingen samen; als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, zijn jullie ook samen aansprakelijk.
Met je ouders: Wat doen jullie met je geld?
Een gevoelige vraag, maar wel een belangrijke. Weet je zeker dat ze genoeg hebben om van hun pensioen te kunnen genieten? Weet je wie hun geldzaken moet behartigen als er sprake is van een noodgeval? Hebben ze een testament? Gebruik jezelf als voorbeeld en laat weten dat je een testament of een speciaal pensioenplan hebt laten opstellen. Dat geeft direct een ingang om te vragen hoe zij hun zaken geregeld hebben. Hebben ze nog niets geregeld? Bied dan aan om ze ermee te helpen. Afhankelijk van de financiële situatie van je ouders kan het ook zinvol zijn om belastingvrij schenken ter sprake te brengen. Over een eventuele erfenis moet namelijk erfbelasting betaald worden en die kan oplopen tot wel 40 procent.
Met je kinderen: Wil je iets, of heb je het nodig?
Als kinderen vroeg leren om goed met geld om te gaan, hebben ze daar hun hele leven plezier van. Bespreek met je kinderen het verschil tussen willen en nodig hebben. Toon hen het budget van jullie huishouden: hier zal waarschijnlijk slechts een klein deel naar ‘willen’ gaan, terwijl het meeste geld wordt uitgegeven aan vaste lasten. Benadruk dat geld pas gebruikt kan worden voor de leuke dingen als de noodzakelijke dingen betaald zijn. Blijft je kind moeite hebben met geld, houd dan samen inkomsten en uitgaven bij.
Met je baas: Wanneer krijg ik loonsverhoging?
Verdien je al jaren hetzelfde of is je functie dusdanig uitgebreid dat een salarisverhoging op zijn plaats zou zijn? Vraag dan een gesprek aan met je baas en vraag ernaar. Bereid je goed voor door wat argumenten te formuleren. Ga hierbij vooral uit van je werkgever: wat zijn voor hem (of haar) goede redenen om jou een hoger salaris te betalen? Als het niet lukt om meer geld te krijgen, probeer dan beter voorwaarden af te spreken, zoals een auto van de zaak of meer vakantiedagen.
Met je bank- of verzekeringsadviseur: Ik betaal te veel, kan dat niet minder?
Wie een hypotheek, lening of rekening bij de bank heeft lopen, betaalt hier in veel gevallen te veel geld voor. Zeker als je het product al jaren geleden afgesloten hebt, is hier iets te winnen. Bekijk je alternatieven door offertes bij andere banken op te vragen en ga daarmee het gesprek aan met je bankadviseur. Toon je bereidheid om over te stappen als de voorwaarden niet ten gunste van jou veranderen. Je zult verbaasd zijn over wat zo’n gesprek je op kan leveren. Geslaagd? Gebruik dezelfde tactiek bij je verzekeringsadviseur.
Bronnen: Nibud, Real Simple, Belastingdienst
Foto: Images_of_Money
Lees ook:
Man leeft jaar zonder geld en wil niet meer terug
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.
Nederlanders leven op de pof
1 gedachte over “Geldgesprekken die iedereen zou moeten voeren”
De verschuldigde erfbelasting kan oplopen tot 40% als de erfenis wordt nagelaten aan anderen dan de eigen kinderen of kleinkinderen. De maximale erfbelasting voor eigen kinderen is 20% en voor de kleinkinderen is dit maximaal 38%.
Een goede planning van de nalatenschap kan besparing op erfbelasting opleveren, evenals een goede erfbelastingscan.
Reacties zijn gesloten.