Veroorzaakt een warmtepomp geluidshinder bij jou of bij de buren?

Veroorzaakt een warmtepomp geluidshinder? In de discussie over wel of geen warmtepomp komt geluidsoverlast altijd ter sprake. Misschien maak je je zorgen dat de buitenunit van de warmtepomp (of die van je buren) je romantische avonden in de tuin verstoort, of je ’s nachts wakker houdt? In dit blog vertellen we je er alles over.

Nieuwe geluidsregels tegen geluidshinder warmtepomp 

Stel je voor dat je hele buurt overschakelt op een warmtepomp. Wat heeft dat dan voor een effect? Lig je dan ’s nachts wakker van het geluid? Of niet? De overheid is van mening dat het aan regelgeving voor het geluid dat warmtepompen mogen maken ontbreekt en komt met een aanpassing van het bouwbesluit. Per 1 januari 2021 komen er nieuwe eisen aan het maximale geluid dat jouw buren mogen horen van jouw warmtepomp. Of jij van die van hen. Deze nieuwe regels – die nog niet definitief zijn – hebben invloed op de plek en condities waaronder je een warmtepomp mag plaatsen in je tuin, op het dak of aan de gevel.

Geluidsvermogen

Sinds 2012 zijn er al regels voor het geluidsvermogen van een warmtepomp, maar die worden nu aangevuld met regels voor de geluidsdruk. Geluidsvermogen meet je direct naast de warmtepomp. Warmtepompen tot 6kW mogen in de EU een maximaal geluidsvermogen hebben van 65 dB(A), voor grotere warmtepompen tot 12kW is de grens 70dB(A). Bij de aanschaf van de warmtepomp weet je precies hoeveel geluid deze maakt.

Geluidsoverlast Warmtepomp

Beeld van oorcheck.nl 

Geluidsdruk

Bovenop regels voor geluidsvermogen uit 2012 zijn er nu ook regels voor geluidsdruk. De geluidsdruk wordt gemeten op de grens tussen jouw huis en dat van de buren. Overdag mag dat niet hoger zijn dan 45dB(A), gemeten bij het maximale vermogen van de warmtepomp. In de nacht moet de geluidsdruk lager zijn dan 40 dB(A), gemeten als de warmtepomp draait in de ‘stille modus’.

Dit is belangrijk omdat je dan geen last zult hebben van de warmtepomp van je buren. Stel je namelijk voor dat je buren de warmtepomp onder jouw slaapkamerraam hebben staan. Op dit moment hoeft deze dan alleen aan de regels voor het geluidsvermogen voldoen. Dan kan het zo zijn dat de warmtepomp niet veel herrie maakt, maar dat jij er ’s nachts wel last van hebt. Met de nieuwe regels voor de geluidsdruk wordt dit voorkomen.

Omgevingsfactoren

Natuurlijk zijn er ook omgevingsfactoren die van invloed zijn op het geluid van de warmtepomp. Als de warmtepomp bijvoorbeeld dicht bij een gevel staat, kan dat galmen, waardoor je buren er last van hebben. Met wat marges kun je er vanuit gaan dat een warmtepomp van 65 dB(A), zonder extra maatregelen, bij voorkeur 4 tot 5 meter van de erfgrens moet worden geplaatst. Binnen 3 meter wordt het zonder maatregelen bijzonder lastig om minder dan 45 dB(A) geluid te produceren.

Keuze van een warmtepomp

Als je een stille warmtepomp zoekt, is dat zeker mogelijk. Er is genoeg te kiezen. Alle warmtepompen in Nederland voldoen aan de Ecodesign Requirements, de regels voor geluidsvermogen uit 2012, maar sommige merken en modellen zijn stiller dan anderen. En bovendien veel stiller dan het maximaal toegestane geluidsvermogen.

De stilste warmtepomp in het segment tot 6 kW produceert slechts 53 dB(A). En vrijwel alle merken bieden in deze klasse modellen aan onder 60 dB(A). In plaats van op de berekende 5 meter van de erfgrens (bij het maximum van 65 dB(A)) kunnen warmtepompen onder 60 dB(A) bij gelijke omstandigheden op de helft van die afstand worden geplaatst. Dat geeft veel meer plaatsingsmogelijkheden!

Ook in het segment tot 12 kW zijn er mogelijkheden om onder 60 dB(A) geluidsvermogen te blijven, maar de opties zijn beperkter. Kies je een warmtepomp op het geluidsmaximum van 70 dB(A), dan bedraagt de afstand tot de erfgrens, zonder aanvullende maatregelen, minimaal 9 meter. Dat betekent dat in de meeste kleinere tuinen geluiddempende maatregelen nodig zijn om binnen de regels voor geluidsdruk te blijven.

Hiervoor zijn diverse oplossingen, zoals een schutting of een geïsoleerde omkasting van de warmtepomp. Ook zijn er mogelijkheden om de warmtepomp te integreren in het dak van de woning. Zo kun je het geluid echt goed dempen. 

Specifieke vragen en niets missen?

Heb je specifieke vragen? Stel ze dan hier onder het blog en dan zal ik ze allemaal beantwoorden. Meer informatie over warmtepompen vind je op warmtepompvergelijker.nl.

En wil je niets missen van mijn blogs over warmtepompen? Mail dan naar Asceline Groot (a.groot@hetkanwel.nl) en dan ontvang je alle berichten in je inbox.

Lees ook: wat betekent de warmtepomp voor jouw situatie? en Wachten op het warmtenet of waterstof of overstappen op een warmtepomp?

Photo by Andrea Piacquadio

Over de schrijver

7 gedachten over “Veroorzaakt een warmtepomp geluidshinder bij jou of bij de buren?”

 1. de bam heeft mijn huis geisoleerd ,en ik heb een warmtepomp buiten tegen de gevel.
  soms maakt hij zoveel herrie dat het net is of die wil opstijgen.
  ik heb al geklaagd maar tot nu toe nog geen reaktie ontvangen.
  de pomp is gekoppeld aan 32 zonnen panelen.
  mijn buren wekken veel meer klw op dan ik .
  ik 386 per maand en de buurvrouw links van mij 750 klw en rechts 800 klw
  hoe kan dat

 2. De warmtepomp van de buren staat wel 12 meter verder dan ons slaapkamerraam. Toch horen we een groot deel van de nacht het monotone gebrom. Het is om gek van te worden. Het zou verboden moeten worden

 3. Om de Groningers van het gas af te helpen, heb ik vorig jaar gekozen voor een warmtepomp.
  Maar deze winter heb ik gemerkt dat hij wanneer hij er flink aan moet trekken soms geluid van een zeer lage frequentie produceert. Op zich niet heel luid, maar wel zeer irritant en op veel plekken in huis hoorbaar (deed me denken aan staande golven), met als gevolg dat ik de thermostaat ‘s nacht laag zet, wat niet de bedoeling is.
  De installateur keek me met vraagtekens aan, deze klacht is niet bekend, en verder geen reactie.

  Weet iemand een oplossing voor dit probleem?

   1. Kijk op: vakbladwarmtepompen.nl Het artikel ‘Slimme plaatsing warmtepomp beperkt geluidsoverlast’.
    Zoek meer artikelen van Tjeerd Andringa, onderzoeker geluidshinder RuG. Andringa stelt dat het aantal decibellen geen goede meetlat is om geluidshinder te meten. Dit weet de verkoper van de warmtepomp al lang natuurlijk, maar verschuilt zich achter de achterhaalde wetgeving.

 4. Ik moet er niet aan denken dat onze buren een warmtepomp aanschaffen. Het lawaai van de zwembadpompen galmt al door onze buurt. Stel je voor dat we in de winter in plaats van rust het gezoem van de warmtepomp moeten aanhoren. We praten dan toch over meerdere warmtepompen om ons heen. Ook een stille warmtepomp zul je in een dichtbevolkte wijk horen.

Reacties zijn gesloten.