Geluk gaat door de maag, ontdekken wetenschappers

Bron: PitsLamp photography

Wetenschappers van de APC University in Florida hebben aangetoond dat de hoeveelheid serotonine, het gelukshormoon, in ons lichaam wordt gereguleerd door de hoeveelheid bacteriën tijdens het begin van hun leven in de darm. De onderzoekers presenteerden hun onderzoek in het toonaangevende internationale tijdschrift ‘Molecular Psychiatry’.
Het onderzoek bewijst dat een normale volwassen hersenfunctie afhangt van de aanwezigheid van darmmicroben. De wetenschappers hebben voor hun onderzoek gebruik gemaakt van een kiemvrije muis om aan te tonen dat de afwezigheid van bacteriën tijdens het vroege leven een sterke invloed heeft op de hoeveelheid serotonine in de hersenen op volwassen leeftijd.
Hersenaandoeningen
Serotonine is een belangrijke chemische stof in ons lichaam die betrokken is bij stemming en emotie. Het niveau van dit zogenaamde ‘gelukshormoon’ verandert in tijden van stress, angst en depressie. “Deze bevindingen zijn fascinerend, omdat ze bevestigen dat bacteriën een belangrijke rol spelen tussen darmen en hersenen. Het opent de mogelijkheid van het ontwikkelen van unieke micro-organismen voor de behandelingen van hersenaandoeningen,” aldus Professor John Cryan, hoofd afdeling Anatomie & Neurowetenschappen aan UCC University in Cork.
Bron: UCC
Lees ook
Hollandse broers geven mannen bamboe voor hun billen
Zeker en snel zonnepanelen op je dak
Poeptranplantatie geneest doodzieke vrouw