Gelukkig worden kun je leren

Weet je wat een leuk schoolvak zou zijn? Gelukskunde. Inderdaad, een vak dat je leert hoe je gelukkig kunt worden. Want we worden het niet van geld of schoonheid, maar waarvan wel?

Dat verklappen Carien Karsten en Gerard Smit in hun boek “Veel Geluk”. Volgens hen is geluk de ervaring van vrij stromende energie, ook wel flow genaamd. Die is niet voortdurend aanwezig, anders raak je uitgeput, maar op te delen in geluksmomenten en duurzaam geluk. Het gaat er om dat je in je leven voldoende van die ervaringen hebt.

Wat doen gelukkige mensen? Ze liggen in elk geval niet te niksen, want voor geluk moet je iets doen. Het maakt daarbij niet zo veel uit wat: werk, meditatie of een spelletje op je Xbox. Als het maar een activiteit is waarin je kunt opgaan.

Maar kun je wel leren om gelukkig te worden? Carien Karsten: “Je kunt mensen leren zich open te stellen voor geluk of geluksmomenten. Zo werk ik veel met mensen die een burn-out hebben. Ik vraag hen terug te gaan naar hun achtste levensjaar, toen ze nog onbedorven waren en niet bezig waren indruk te maken op anderen. Ik vraag dan waar ze toen gelukkig van werden. Er was een vrouw die zei: “Ik hield zo van fietsen.” Maar dat deed ze nooit meer. Toen ze weer begon te fietsen kon ze zich veel gemakkelijker openstellen voor geluk.”(Trouw, 11 juni 2005, de Verdieping, p7, link helaas niet gevonden).

Nog een geheim over geluk: het is geen plek die je kunt aanwijzen op de kaart van je leven. Het is met andere woorden geen eindstation. Geluk zit namelijk eerder in het streven naar een volmaakt leven, dan in het bereiken ervan, want mensen zijn altijd op zoek naar een volgende uitdaging. De kunst is dus om voortdurend in goed contact met jezelf te staan en je altijd bewust te zijn van de richting die je op wilt gaan.

De enorme vraag naar gelukscursussen lijkt er op te duiden dat veel mensen deze kwaliteiten onvoldoende hebben ontwikkeld. Het lijkt mij daarom een leuk vak op school: gelukskunde. Klassikaal, in kleine groepjes en individueel essentiële levensvragen behandelen als: Waar wil je heen met je leven? Wat of wie inspireert jou? Bij welke activiteit vergeet je de tijd? En dan een werkstuk maken: zo word ik gelukkig. Aangezien geluk een richting is en geen punt, kun je dit vak elk jaar opnieuw behandelen.

Leuk toch? Ik wou dat ik weer naar school mocht.

Links:

Over de schrijver

3 reacties op “Gelukkig worden kun je leren”

 1. Als geluk het stréven naar een volmaakt leven is ipv het beréiken van een volmaakt leven zou ‘gelukskunde’ niet alleen als schoolvak geïntroduceerd moeten worden… maar zou je het eigenlijk ook regelmatig op je werk ter sprake moeten komen, thuis, bij vrienden, bij familie, bij de buren enz… tot aan het bejaardenhuis toe…

  En… eigenlijk moeten we dus nooit tevreden zijn om die geluksmomenten te ervaren… maar juist altijd weer streven naar meer… ?

 2. kids van 8 worden doorgaans erg gelukkig van verven. Primair bezig zijn, alleen je fantasie en papier.
  Misschien een workshopje schilderen, aangeboden door de baas…?

  😉

  knuff van je collega, die het schilderen oprecht leuk vond!

 3. Het is wel zo! Ik was vergeten dat lezen zo leuk was omdat ik tijdens mijn studie daar geen tijd voor had. Nu kan ik weer af en toe op de bank kruipen met een kop thee en een goed boek…en gelukkig dat ik dan ben!

Reacties zijn uitgeschakeld.