Gelukkigste landen op aarde: land zonder leger op 1

Windmolens Zorgen In Costa Rica Voor Energie. Foto: Puroticorico, Flickr.
Windmolens Zorgen In Costa Rica Voor Energie. Foto: Puroticorico, Flickr.

Costa Rica wordt het eerste Midden Amerikaanse land met een vrouwelijke president. Laura Chinchilla is afgelopen zondag verkozen met een ruime meerderheid. Zij wordt de machtigste vrouw van een van de groenste en gelukkigste landen van de wereld.

Officieel is Costa Rica een arm ontwikkelingsland. Maar gezien de hoeveelheid natuur en de lange levens van haar burgers is Costa Rica een uistekende plaats om te wonen. In de Happy Planet Index van de New Economics Foundation staat het land op nr. 1

Groene energie sleutel tot succes
Hoe bereiken de Costa Ricanen dit? Een sleutel tot het succes is de zuinige manier waarop de burgers met hun natuurlijke hulpbronnen omgaan. 90% van de gebruikte stroom is groen. En door effectieve milieuwetgeving is bijna de helft van het land bebost.

Inwoners van het land wijzen op nog een andere factor. Een bekende volkswijsheid luidt: “een ruzie moet nooit langer duren dan drie dagen”. De Costa Ricanen maken serieus werk van dit gezegde: al sinds 1949 hebben zij hun leger afgeschaft.

Nederland scoort matig
Rijke landen scoren een stuk slechter dan Costa Rica. Nederland staat op nr. 43 van de 143 onderzochte landen. De VS, het land met het machtigste leger ter wereld, bungelt ergens onderaan op plaats 114.

Het recept voor de ontwikkeling van geluk: schaf je leger af, schakel over op groene stroom en kies een vrouwelijke president.

Bron: BBC News

Over de schrijver

3 reacties op “Gelukkigste landen op aarde: land zonder leger op 1”

Reacties zijn uitgeschakeld.