Top 5: dit kan de politiek nú doen voor duurzame welvaart

We kunnen duurzaam leven in overvloed. Als we energie oogsten uit zon en wind en als we spullen delen en slimmer hergebruiken. Maar dan moet de politiek daar wél voor durven kiezen!
De afgelopen 10 jaar heb ik hierover vaak geschreven bij hetkanWel en nu wil ik me er hard voor maken in de Tweede Kamer. Tijdens mijn campagne als kandidaat-tweedekamerlid houd ik daarom een geluksmarathon: 42 dagen lang, tot aan de verkiezingen, laat ik elke dag zien hoe we kunnen leven in overvloed als de politiek duwtjes in de goede richting geeft, regels verandert en de juiste financiële prikkels geeft.
Je kunt mijn geluksmarathon volgen door mijn pagina te ‘liken’ op Facebook. Hoe meer steun, hoe meer kans op verandering en daar zet ik graag iets tegenover. Bij 2000 likes ga ik bijvoorbeeld de hal van het Centraal Station stofzuigen. We willen een schonere wereld en dan moet je wel ergens beginnen nietwaar…

Halverwege: Top 5 van De Geluksmarathon

1. Licht kopen in plaats van lampen
Wat willen we eigenlijk: licht of een lamp? Het antwoord spreekt voor zich, want niemand koopt een lamp voor de lamp, extreme verzamelaars uitgezonderd.
Nationale trots Philips wil daarom geen lampen als producten meer verkopen maar licht als dienst. Het bedrijf levert deze service bijvoorbeeld al aan Schiphol en Bruynzeel Storage Systems. Deze producent van opslagsystemen bespaart nu jaarlijks maar liefst tot 73% op stroom voor licht, zonder zelf een cent te investeren, want dat doet Philips. Ook wordt Philips nu geprikkeld om lampen veel langer mee te laten gaan. Dat betekent dus ook: een veel lagere afvalberg!
In de Tweede Kamer wil ik stimuleren dat bedrijven veel vaker kiezen voor verdienmodellen waarbij gebruik in plaats van bezit het uitgangspunt is. Daarom vind ik dat we ons belastingstelstel moeten vergroenen: dit betekent dat vervuilers meer gaan betalen.
Zo belonen we bedrijven die zuinig zijn op energie en grondstoffen.
Daarnaast kunnen we de belasting op arbeid juist verlagen, zodat werken meer loont. En dat is hard nodig, want de belastingdruk is in 20 jaar niet zo hoog geweest.
2. We fietsen ons rijk!
Binnen Utrecht ga ik het liefst overal op de fiets naartoe. Het scheelt me een sportschool abonnement, want ik beweeg zo elke dag een uur. In de stad is de fiets meestal ook sneller dan de auto.
En ik ben niet de enige! Fietsen is in Utrecht het populairste vervoersmiddel.
Al die fietsende Utrechters besparen de stad jaarlijks 250 miljoen euro.
Daarom wil ik in de Tweede Kamer zorgen dat mensen nog vaker kiezen voor de fiets. Utrecht, maar ook Amsterdam en Kopenhagen, laten zien dat het werkt. Als we meer investeren in een betere infrastructuur voor fietsen, dan krijgen we er een betere gezondheid, meer ruimte en schonere lucht voor terug!
3. De beste manier om afval in te zamelen bedenken inwoners zelf
Soms lijkt de transitie naar een duurzame, schone en minder verspillende samenleving een verhaal van wetenschappers, consultants en techneuten. Maar dat is zeker niet het geval! In de gemeente Haarlemmermeer gingen bewoners van drie wijken samen met een afvalcoach op zoek naar de beste manieren om afval in te zamelen voor hun wijk. Ze vonden methodes die meer gemak voor bewoners én meer grondstoffen opleveren.
De proef Winst uit je Afval begon op 16 januari en de resultaten overtreffen nu al elke verwachting. Als de resultaten voor de eerste drie weken zouden worden doorgetrokken, dan zou in de wijk Rijsenhout-Zuid zelfs nog maar 33 kilo restafval per jaar worden opgehaald, tegen gemiddeld 195 kilo in 2015 in de Haarlemmermeer.
Ik vind dit een mooi voorbeeld hoe inwoners en overheid samen werk maken van een leven in overvloed. Daar ga ik ook voor in de Tweede Kamer: een faciliterende, stimulerende overheid, die zo weinig mogelijk verplicht of in de weg staat en zo veel mogelijk verleidt en mogelijk maakt.
4. Gas: van verplicht naar overbodig
In 2050 moeten alle woningen aardgasvrij zijn. Alle benodigde energie komt dan uit elektriciteit. Veel mensen vrezen dat onze energie dan onbetaalbaar wordt, maar het tegendeel is waar volgens een onderzoek van netbeheerder Stedin. Voor bijna alle nieuwbouwwoningen geldt dat de bewoners goedkoper uit zijn zonder een gasaansluiting. In plaats daarvan verwarmen huiseigenaren hun huis dan met een warmtepomp.
Maar tegelijkertijd is een gasaansluiting nu nog wel verplicht voor nieuwbouw! Dus de overheid heeft een richtdatum in 2050 afgesproken om van het gas af te gaan, maar de huidige wetgeving niet veranderd. Dat soort tegenstrijdige regelgeving wil ik aanpakken in de Tweede Kamer. De vooruitgang mag nooit tegengehouden worden door achterhaalde wetgeving.
5. Spectaculaire prijsdaling van windmolens op zee
Twee jaar geleden trok het kabinet 18 miljard euro uit voor windmolenparken op zee. Maar nu blijken ze al voor 6 miljard gebouwd te kunnen worden! Zo snel wordt windenergie op zee efficiënter en goedkoper.
Een consortium met onder andere Shell bouwt een windmolenpark voor de Zeeuwse kust met ongeveer 100 windmolens. Die leveren stroom voor 1 miljoen huishoudens.
In Parijs hebben we onze handtekening onder het klimaatakkoord gezet. Als partij staan wij voor onze handtekening. En daarvoor hebben we windenergie keihard nodig. Deze spectaculaire prijsdaling is daarom goed nieuws: we kunnen veel meer bereiken voor hetzelfde geld.
Laten we daarom snel meer windparken op zee bouwen en de geplande subsidie ook gebruiken voor het stimuleren van grootschalige zonne-energie projecten. Daar maak ik me als Tweede Kamerlid graag hard voor.

Over de schrijver

3 gedachten over “Top 5: dit kan de politiek nú doen voor duurzame welvaart”

  1. Iedere keer weer word ik zo enthousiast van initiatieven, die duurzaamheid dichter bij brengen, hoe concreter hoe beter! En als dan de overheid hierin betrokken wordt en mee gaat doen, werkt het tien keer zo snel. Ga zo door, zou ik zeggen. Ik doe het op mijn manier met het sponsoren van windenergieprojecten en zonnepanelen op het dak. Nu nog een waterpomp!

Reacties zijn gesloten.