Gemakkelijk biologische boodschappen aan huis

Groente Flickr Van Comprock
Foto: Comprock, Flickr

(Gastbijdrage door Herma Medendorp. Ook meebloggen?). In grote steden vind je prachtige natuurwinkels, maar in kleinere plaatsen en dorpen is het aanbod van biologische producten dunner gezaaid en vaak zeer beperkt. Bestellen via een webwinkel met bezorgservice is dan een uitkomst om verse en houdbare biologische levensmiddelen te kopen. En natuurlijk is het voor mensen uit de stad met een volle agenda ook heerlijk om boodschappen thuis bezorgd te krijgen.

Er bestaan kleinschalige initiatieven zoals Thijl in Amsterdam. Thijl brengt de bestelling met een bakfiets bij je thuis of op kantoor. Ook is er een landelijk netwerk opgezet. Stichting Van Eigen Erf promoot biologisch eten ‘direct van de boer’ uit de eigen regio. Via Van Eigen Erf kun je uitzoeken welke biologische bezorgdienst bij jou in de buurt actief is. In de buurt van Dronten is dat bijvoorbeeld de Hofwebwinkel, nabij Strijen kijk je op Biologisch Goed en in de omgeving van Rossum kun je terecht bij Het Groene Spoorl. Naast deze webwinkels staan er ook tientallen boerderijwinkels op de site vermeld.

Het is een mooi systeem. Er wordt via de webwinkels geprobeerd zoveel mogelijk groente, zuivel en vlees uit de buurt aan te bieden. De boeren vergroten hun afzetgebied, de spullen zijn kakelvers en worden niet het hele land doorgereden om op de plaats van bestemming te komen. Zo worden talloze voedselkilometers, met de bijbehorende vervuiling, bespaard.

In mijn geval kom ik uit op Gezond Gemak. Op die website kan ik eens per week een bestelling plaatsen. Vrijdagmiddag komt de bus dan voorrijden met mijn kratjes vol biologische producten, lekker geurig, rijk van smaak en met de modder nog aan de worteltjes. De verse spullen komen van boeren uit de buurt. Zo koop ik postelein en veldsla van boer Jochum, ooit bekend van ‘Boer zoekt vrouw’. Boeren zoeken natuurlijk niet alleen vrouwen maar vooral ook klanten voor hun producten.

Lees ook

Duizenden Belgen zijn vlees-arm aan het vasten. Nederlanders volgen ook

Neerlands eerste biologische fastfood restaurant geopend

Krachtvoer: voeding zo goed als een geneesmiddel

Over de schrijver

1 reactie op “Gemakkelijk biologische boodschappen aan huis”

Reacties zijn uitgeschakeld.