gemberbier
diy

Zelf gemberbier maken met hergroeiende gember

Een flinke poos geleden ging ik mijn eigen gember herplanten. Met een beetje geluk haal je hier weer 100% gember uit! Wat natuurlijk hartstikke geweldig is, maar wat gaan we met die hergroeide gember doen? Vandaag een klassieker die zijn oorsprong kent in de drooglegging in Amerika: gemberbier.

Zelf gemberbier maken

* Nederlandse ondertiteling aan te zetten door op de knop naast de knop van de kwaliteit te drukken.

Gemberbier heeft nooit zijn echte doorbraak in Nederland gemaakt. Terwijl landen als Amerika en Engeland gemberbier gewoon verkopen in de supermarkt (soms zelfs bij de frisdranken). De drank is voornamelijk heel populair, omdat het heel snel een alcoholisch drankje kan worden (binnen 3 dagen). Tijdens de drooglegging in Amerika, gingen veel mensen hun eigen drankje maken. Het gemberbier was geboren en kreeg snel veel bekendheid.

Voor ons anno 2014, is het natuurlijk hartstikke leuk om je eigen bier te maken van je eigen hergroeide gember. Wellicht iets voor Nederland – Mexico.

Benodigdheden:
– 1 à 2 cm gemberwortel
– een kop suiker
– 100 gram verse gist / een pakje instant gist
– citroensap van 1 citroen
– vers water

How to? 
Rasp de gember met de schil, want dit levert ook smaak, en verzamel dit in een maatbeker. Voeg het citroensap toe aan het bakje en roer dit even goed door elkaar. Laat dit vervolgens een minuutje staan.

Pak een trechter, mocht je dit niet hebben dan pak je een krant en rol je die op als een trechter, en doe de suiker en de gist in de fles.

Voeg vervolgens het citroensap met gember toe. Vul tot slot de fles met vers schoon water tot circa 5 centimeter van de dop. De gist wordt namelijk actief, waardoor het CO2e uit gaat stoten. Hierdoor komt er druk op de fles. Het is ook een vereiste om de dop af en toe even open te draaien, zodat de druk weg kan.

Laat het sap 2 dagen staan op een plek uit de zon, maar bij kamertemperatuur. Na deze twee dagen zet je de fles in de koeling, dit zorgt dat de gist stopt met werken. Zeef voor gebruik en drink het sap binnen twee weken op.

Heerlijk voor bij de kwartfinale van Nederland – Mexico!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst  een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

3 reacties op “Zelf gemberbier maken met hergroeiende gember”

  1. De hoeveelheid gist is echt veel te veel voor een fles.
    Misschien als je een 4,5 liter fles hebt met waterslot.
    Als je een mespuntje gist erbij doet is dit voldoende, anders ontploft je fles!

  2. Pingback: Lekker en gezond: snel zelf fermenteren - hetkanWel.nl

  3. Pingback: Anti-verspillingstip: gember laten hergroeien - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.