Gemeente, help huiseigenaren aan lagere energielasten!

Energielabel woningenVandaag heb ik het Utrechtse college opgeroepen om huiseigenaren in Utrecht actief te helpen om het juiste energielabel voor hun woning te krijgen. Vorige week ontvingen alle Utrechtse huiseigenaren een voorlopig energielabel van het Rijk. Een definitief label is voortaan verplicht bij de verhuur of verkoop van een woning.

De lancering van het label leidde landelijk al tot veel commotie, omdat veel huizen volgens woningeigenaren per brief door de Rijksoverheid te laag werden ingeschat. Daarom stelde ik hierover raadsvragen.

Lagere energielasten

Veel mensen voelen zich niet serieus genomen en willen graag een hoger label halen, maar ze weten niet hoe. Nu hebben we in Utrecht niet alleen lokale energie-ambassadeurs maar ook een gemeentelijk digitaal Energiepunt Wonen dat eigenaren helpt met het definitief maken van hun label.

Lang niet alle huiseigenaren kennen echter de weg naar dit energiepunt. Bovendien geeft de site geen antwoord op vragen rond het verplichte label, terwijl hier nu wel naar gezocht wordt, ook door mensen die normaal gesproken niet met energiebesparing bezig zijn.

Wat ik verder jammer vind, is dat op het Energiepunt Wonen een in het oog springende link ontbreekt naar een mooie en al bestaande dienst: het gratis persoonlijk advies van een energieambassadeur.

Wat ons betreft wordt het digitale Energiepunt Wonen daarom snel verbeterd, zorgen we er voor dat die goed vindbaar is via Google, en maken we het Energiepunt Wonen bekend via zowel lokale als sociale media.

Energiebesparing

Als Utrechtse coalitie hebben wij als doelstelling om in 2020 30% minder energie te verbruiken in onze stad. Dat klinkt ver weg, maar energiebesparing begint met hele concrete stappen. Als huiseigenaren door middel van een passend energielabel hier hun steentje aan bij kunnen dragen, moet de gemeente dat adequaat ondersteunen, niet alleen offline maar ook online.

De ongelukkige lancering van het landelijke energielabel door het Rijk is helaas geen sterk signaal voor de inzet op energiebesparing. Laten wij daarom verder gaan waar het Rijk nu stopt, anders is de brief die alle huiseigenaren in Utrecht hebben ontvangen weggegooid geld.

MatthijsSienot_kleinFrissewind, Matthijs Sienot is raadslid voor D66 Utrecht. Hij werd door de Natuur & Milieufederatie Utrecht uitgeroepen tot ‘Groene Belofte van de provincie Utrecht’. Ook werd hij uitgeroepen tot Facebook-politicus van het jaar. Volg @matthijssienot ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020