Gemeente Noordoospolder verklaart zich schaliegasvrij

Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons
De gemeente Noordoostpolder verklaarde zich maandagavond schaliegasvrij. Dat meldt BNR. De gemeente zal geen vergunning geven voor een geplande proefboring, staat in een motie die maandagavond ruime meerderheid kreeg in de gemeenteraad.
Ook het CDA, dat landelijk positief staat tegenover schaliegaswinngin, ondertekende in Noordoostpolder de motie omdat onderzoeken elkaar tegenspreken over de risico’s. “Er is op dit moment onvoldoende duidelijkheid”, zei fractievoorzitter Henk Suelmann van de grootste partij in de gemeenteraad maandag.
Lees het hele artikel op BNR.nl

Meer gemeentes verklaren zich schaliegasvrij

Noordoostpolder is niet de eerste gemeente die zich schaliegasvrij verklaarde. In mei verklaarde ook Amsterdam zich schaliegasvrij. Ondertussen zijn er zo’n 60 gemeentes die hebben aangegeven geen schaliegasboringen te willen.

Over schaliegas

Schaliegas is omstreden. Schaliegaswinning is, anders dan vaak beweerd wordt, niet hetzelfde als de winning van gewoon aardgas.
* Schaliegas zit vast in schaliegesteente. Om het eruit te krijgen is veel meer moeite en geld nodig dan bij conventionele gaswinning.
* Schalieputten zijn veel sneller uitgeput. Al na 3 – 4 jaar is het niet meer rendabel om het gas eruit te halen.
* Om de productie van schaliegas op peil te houden moeten er telkens nieuwe putten geslagen worden om er geld mee te kunnen verdienen. Er zijn dus telkens nieuwe kapitaalinjecties nodig en er is ook sprake van een snelle kapitaalvernietiging.
* Uit ervaringen in het Verenigd Koninkrijk en de VS blijkt dat schaliegaswinning waterlagen ernstig kan verontreinigen en aardbevingen kan veroorzaken.
In Boxtel, waar ook proefboringen gepland staan, is daarom de nodige onrust ontstaan rondom de schaliegas winning.
Ook zijn er twijfels over of schaliegas wel rendabel gewonnen kan worden.

Over de schrijver